Skip to content

Alstroemeria overleeft in roerige tijden

EA energiecrisis

In het afgelopen najaar deelden wij onze zorgen met jullie omtrent de energieprijzen. Als kwekers van Alstroemeria stonden wij voor de lastigste keuze ooit: gaan onze planten wel of niet in winterslaap

We willen graag kritisch blijven op de kwaliteit van de bloemen die we leveren, maar zullen de extra kosten voor het stoken en belichten opwegen tegen de opbrengsten? Iedere kweker heeft, op basis van zijn energieposities en mogelijkheden, gezocht naar de beste manier om toch Alstroemeria te kunnen blijven produceren. Vandaag willen wij jullie bijpraten over het verloop van de afgelopen maanden en onze verwachting voor de komende periode. 

Mooi weer in het najaar en goed gevulde gasvoorraden

We hadden in het najaar veel geluk met het weer: tot in november werden er veel meer zonuren geteld dan gebruikelijk is. Dat heeft er voor gezorgd dat we lang onze normale producties en soms zelfs meer dan dat konden leveren. In december hebben we een week winterweer gehad, wat zich direct vertaalde naar significant hogere energieprijzen. Gelukkig was dat maar voor korte duur. De zachte winter die we tot nu toe in heel Europa beleven en de goed gevulde gasvoorraden zorgen ervoor dat de energieprijzen wel hoog zijn, maar niet zo hoog als vooraf bedacht. 

Duurzaam geteelde bloem

Alstroemeria is een vaste plant die zijn oorsprong heeft in het Andes-gebergte in Zuid-Amerika. Alstroemeria hoeft niet zo warm geteeld te worden. Bij een gemiddelde kastemperatuur van 16 tot 18 graden en een iets kortere daglengte produceren de planten nog steeds kwalitatief goede bloemen. De meeste kwekers hebben ervoor gekozen om op deze manier zo ‘normaal’ mogelijk door te produceren. Daarnaast groeit het areaal Alstroemeria in het buitenland. In totaliteit is er de afgelopen periode een krimp geweest van 6% in stuks. Dat valt reuze mee gezien de omstandigheden.

Alstroemeria, a solid base for beauty

Voor de komende maanden verwachten wij dat de aanvoer niet meer zal dalen en dat we snel weer in aanvoer zullen gaan stijgen. We willen hiermee graag onze betrouwbaarheid aantonen. Alstroemeria is er altijd, toont ook nu zijn kleur op de vaas en komt altijd open – Every Season. Onze Alstroemeria is voor ieder boeket, ieder moment, iedere winter een solide basis van jouw aanbod.

Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen