Skip to content

De Alstroemeria, een bloem die wél tegen een beetje kou kan

EA_Energie

Wel of niet in winterslaap? Met de huidige energie- en stroomprijzen moeten kwekers hun eigen balans opmaken. Weegt het stoken en belichten op tegen de opbrengsten? Het goede nieuws is dat de Alstroemeria met minder belichting en verwarming nog steeds productie geeft, al is het minder dan wat we in Nederland gewend zijn. Als kwekers van de Alstroemeria moeten we kritisch blijven op de kwaliteit van de stelen die de plant dan geeft. 

Vanuit het Andès-gebergte naar de lage landen

Halverwege de jaren 80 deed de Alstroemeria zijn intrede als snijbloem in Nederland. Oorspronkelijk komt ze uit het Andès-gebergte in Zuid-Amerika waar ze ontdekt werd door een Zweedse botanicus,  dat was meneer Alströmer, vandaar dus de “handig” uitspreekbare bloemennaam. De bloem bleek potentie te hebben in Nederland. Als vaste plant gaf ze met het seizoen mee stelen met vele bloemknoppen. Veel kwekers zagen hier wel brood in. Mede hierdoor nam de veredeling grote sprongen en ontwikkelde de wat slappere steel zich tot een stevige bloem met veel bloemknoppen. Met de komst van nieuwe technieken werd de Alstroemeria jaarrond beschikbaar. 

Overleeft de winter

Door de professionalisering van de teelt is het aantal kwekers mettertijd afgenomen maar het areaal de laatste jaren stabiel gebleven. De Alstroemeria is een vaste plant die gebaat is bij koude voetjes en een gemiddelde kastemperatuur van 18 graden. De bloem heeft een daglengte nodig van zo’n 16 uur om stabiele groei te geven. Echter, als de daglengte verkort wordt (minder licht) geeft de plant nog steeds nieuwe bloemstelen. Een Alstroemeria geeft dus bijna altijd productie, al is dat zonder hulp flink minder in de winter.

Afrika produceert gewoon door

De afgelopen jaren is het areaal in Afrika aanzienlijk toegenomen, hier gaat de productie gewoon door. De productgroep Alstroemeria verwacht wel een daling in productie in totaliteit maar is ervan overtuigd dat de Alstroemeria juist deze winter kan aantonen waar ze goed in is: haar ware kleur tonen op de vaas, altijd open komen en nog steeds een duurzaam geteelde bloem! 

We hebben geïnvesteerd in LED belichting en er voor gekozen om onze LED belichting d.m.v. een hijsinstallatie zo dicht mogelijk boven de plant te hangen. Dit resulteert in een zo hoog mogelijk lichtniveau voor de plant met zo min mogelijk energiegebruik.
Isabella van Daalen - Kwekerij de Hazekamp

Een solide basis 

Net als iedere andere productgroep verwachten de kwekers van de Alstroemeria hogere prijsvorming door schaarste in de markt. Wij hopen vooral dat de Alstroemeria ingezet wordt zoals ze ingezet kan worden… Als goede vuller in het boeket, dankzij de vele bloemknoppen en het groene blad of solo in een vaas, omdat één enkele steel meerdere bloemknoppen bevat. Kortom, de Alstroemeria is voor elk boeket, elk moment en elk seizoen een solide basis van jouw aanbod. 

Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen