Skip to content

Interview Ambianze Zijlmans Bloem & Sfeer

In juli 2010 hebben Pascal en zijn vrouw Angelique de deuren geopend van Ambianze Zijlman Bloem & Sfeer. Pascal deelt in dit interview zijn liefde voor bloemen, zijn ervaringen als ondernemer en zijn inzichten over duurzaamheid in de bloemensector. 

Wat is jouw achtergrond in het vakgebied?

“Mijn achtergrond omvat een opleiding in bloemen detailhandel aan de tuinbouw vakschool in Vugt, later volgde hij bij Aeres Wageningen National Certified judge. Dit is een hbo-opleiding gericht op het jureren, examineren en beoordelen van bloemwerk. Ik heb jarenlang in de bloemenwinkel gewerkt en ben daarna actief geweest in de evenementenbranche. In die tijd heb ik veel geleerd en heb ik op hoog niveau in de bloemensector gewerkt. Vervolgens ben ik als bedrijfsleider gaan werken in een regionale bloemenwinkel, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om mijn eigen winkel te openen.”

Hoe ontstond je voorliefde voor het vak en wat was de reden voor het openen van je eigen bloemenwinkel?

“De kiem van mijn passie voor bloemen werd geplant door mijn vader, die was tuinarchitect en begon steeds meer florale aankledingen te verzorgen, een trend die destijds steeds populairder werd. Helaas is hij overleden toen ik zestien jaar oud was. Hoewel mijn vader dit niet heeft kunnen zien, heb ik zijn pad gevolgd in de wereld van bloemen en evenementen. Er was altijd wel de ambitie om een eigen bloemenzaak te beginnen, maar ik twijfelde er erg over. Uiteindelijk, aangemoedigd door mensen om me heen, is in juli 2010 Ambianze Zijlmans Bloem & Sfeer opgericht.”

Pascal in zijn bloemenwinkel aan het werk

Wat maakt jouw bloemenwinkel uniek, hoe onderscheid deze zich?

“Ambianze Zijlmans Bloem & Sfeer onderscheidt zich door de persoonlijke aandacht die aan de klanten gegeven wordt. De focus ligt op het bieden van een totaalbeleving aan klanten, waarbij de sfeer in de winkel een belangrijke rol speelt. Klanten waarderen de ruime en inspirerende winkelomgeving, waarbij we niet alleen de bloemen, maar ook andere decoratieve items verkoop. Daarnaast hecht ik veel waarde aan de lokale gemeenschap en maatschappelijke betrokkenheid, zoals het bieden van dagbesteding en het ondersteunen van re-integratieprojecten. Naast de bloemenwinkel doen wij ook vele projecten zoals het aankleden van bruidslocaties. Dit onderdeel willen we splitsen van de bloemenwinkel zodat we ook de andere segmenten beter kunnen aanspreken.”

De persoonlijke aspecten en de reacties van de klanten op mijn bloemstukken zijn vaak ontroerend en waardevol. Deze momenten zijn de reden waarom ik zoveel voldoening uit mijn werk haal.

Wat is jouw favoriete boeketstijl?

“Ik geef de voorkeur aan seizoensgebonden boeketten en die op kleur zijn afgestemd, zoals ton sur ton arrangementen, omdat dit een harmonieus en esthetisch resultaat oplevert. Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld pampas en eucalyptus, gecombineerd met een enkele bloem, spreekt me aan vanwege de verfijnde uitstraling.”

Voor welke momenten maak je het liefst arrangementen?

“Het maken van bloemstukken voor uitvaarten is voor mij een bijzonder onderdeel van mijn werk. Ik zie het als een eer om een betekenisvolle herinnering te kunnen scheppen voor de nabestaanden. De persoonlijke aspecten en de reacties van de klanten op mijn bloemstukken zijn vaak ontroerend en waardevol. Deze momenten zijn de reden waarom ik zoveel voldoening uit mijn werk haal.”

Eén van de Alstroemeria creaties

Wat betekent duurzaamheid voor jou, als bloemist?

“Duurzaamheid is voor mij ontzettend belangrijk, niet alleen voor een betere wereld en toekomst, maar ook als een onderdeel van mijn bedrijf. Ik vind het essentieel dat we bewust keuzes maken, hoewel ik denk dat we soms een te eenzijdig perspectief hebben. Als ondernemer maak ik me vooral zorgen over de regeldruk, alsmaar hogere kosten en de gebrekkige steun vanuit de overheid. Het is een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen duurzaamheid en praktische aspecten zoals papieren verpakkingen waarvoor mogelijk weer bomen gekapt moeten worden. Het is zeker belangrijk, maar ook een ingewikkelde kwestie om vanuit verschillende perspectieven naar duurzaamheid te kijken en niet alles vanuit ons eigen standpunt in te vullen.”

Hoe pas je duurzaamheid toe in de winkel?

“Ik heb al verschillende maatregelen genomen in mijn winkel, zoals het gebruik van LED-verlichting, samenwerking met lokale kwekers en het gebruik maken van papieren verpakkingsmaterialen. Hoewel klanten enkele klanten actief vragen naar duurzaamheid, zie ik wel een groeiend bewustzijn.”

Wat zijn de uitdagingen die je tegenkomt bij het streven naar duurzaamheid?

“Het lastigste vind ik om te voldoen aan bepaalde keurmerken waarbij regels zijn opgesteld die soms weinig relevantie hebben voor het vakgebied. Daarnaast ervaar ik een gebrek aan duidelijke richtlijnen, met name bij het labelen van ‘bio’ bloemen, waardoor het moeilijk is om de juiste keuzes te maken.”

Eén van de Alstroemeria creaties

Wat vind je de mooiste eigenschappen van de Alstroemeria?

“Ik ben vooral onder de indruk van het verrassingseffect wanneer de bloem opent en de diversiteit aan kleuren en soorten die beschikbaar zijn. Daarnaast benadruk ik graag de duurzaamheid en lange houdbaarheid van deze bloem. Alle kleurvarianten worden hier gebruikt en zijn goed te combineren in gemengde boeketten.”

Hoe komt de Alstroemeria volgens jou het meest tot zijn recht?

“De Alstroemeria komt het meest tot zijn recht in een plukboeket of in solitaire opstellingen, hoewel deze aanpak momenteel minder populair is. Mijn team en ik geloven dat deze bloem nog niet voldoende wordt verkocht vanwege het gebrek aan populariteit en soms de perceptie dat het ouderwets is. Echter merken wij op dat wanneer klanten de Alstroemeria hebben ervaren, raken ze enthousiast en willen ze deze bloem vaker in hun boeketten terugzien.” 

Jouw bloemenwinkel in de spotlight?

Kan jij ons alles vertellen over bloemschikken? Wil jij een bron van inspiratie zijn voor andere bloemisten? Is de Alstroemeria één van jouw favoriete boeket vullers en wil je bovendien werken aan de zichtbaarheid van jouw bloemenwinkel? Schrijf je dan in en maak kans!

Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen