Skip to content

Een duurzamer boeket met Alstroemeria

EA_Artikel_Duurzamerboeket

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit. We kunnen niet meer om de klimaatverandering heen en hebben steeds meer aandacht voor het milieu. Ook bij het kopen van een mooie bos bloemen kun je stilstaan bij jouw impact op de aarde. In dit artikel lees je waarom je een bewuste keuze maakt wanneer je kiest voor de Alstroemeria!

Teelt van de Alstroemeria

Teelt van Alstroemeria’s is één van de meest duurzame teelten binnen de sector in Nederland. Waar veel bloemen en planten houden van een warm en vochtig klimaat, is de Alstroemeria relatief koud te telen. Ook wordt de bloem in verhouding licht belicht en is er dus minder elektra en gas nodig. Diverse kwekers van Alstroemeria’s zijn momenteel bezig met vernieuwing en verduurzaming en richten zich op bijvoorbeeld ledverlichting, het verkleinen van de footprint, CO2 neutrale- en fossielvrije teelt. 

In de veredeling van nieuwe Alstroemeria rassen wordt er ook gekeken naar optimalisatie van rassen voor koude(re) teelt, verlenging van het vaasleven en resistentie van de planten. Daarbij wordt er gekeken naar het verlengen van de cyclus van Alstroemeria planten. Momenteel worden deze planten circa vier tot vijf jaar gebruikt voor de productie van snijbloemen. Wanneer dit wordt verlengd, worden deze minder snel vervangen en is er minder energie nodig voor de wisseling van het gewas.

We hebben geïnvesteerd in LED belichting en er voor gekozen om onze LED belichting d.m.v. een hijsinstallatie zo dicht mogelijk boven de plant te hangen. Dit resulteert in een zo hoog mogelijk lichtniveau voor de plant met zo min mogelijk energiegebruik.
Isabella van Daalen - Kwekerij de Hazekamp

Lang vaasleven

De Alstroemeria staat bekend om haar lange vaasleven van circa twee weken. Waar de bloem de eerste dagen nog (deels) in de knop zit, ontpopt deze tot een eyecatcher in een boeket. Dit maakt de Alstroemeria de ideale optie voor consumenten die op zoek zijn naar een boeket dat lang meegaat. Op lange termijn wordt er minder afval geproduceerd én geniet je als consument uiteraard langer van jouw bos bloemen.  

Tips om jouw Alstroemeria’s nóg langer te laten staan

Jouw Alstroemeria’s zo verzorgen dat je er optimaal van kunt genieten? Wij geven je graag een aantal tips.

In de winkel:

  • Plaats Alstroemeria’s in schoon water, eventueel met een conditioner. Dit zorgt voor een langer schapleven en ontwikkeling van kleur zonder dat de bloem te veel opent.

In huis

  • Gebruik een schone vaas en voeg plantenvoeding toe. Nog beter: gebruik specialiteitsbloemenvoeding speciaal voor Alstroemeria’s.
  • Snij de stelen twee tot drie centimeter af met een mesje of schaar.
  • Geef Alstroemeria’s voldoende support met een hoge vaas.
  • Verwijder de afgebroken bladeren.

Kortom, Alstroemeria’s zijn een duurzame optie voor wie op zoek is naar mooie, duurzame bloemen met een relatief lage impact op het milieu! Bekijk nu het aanbod in Alstroemeria.

Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen