Skip to content

Kwekerij de Hazekamp

Maak kennis met Isabella van Daalen, al 25 jaar is zij werkzaam in het vakgebied. Samen met haar man is zij eigenaar in maatschap van Kwekerij de Hazekamp. Haar favoriete Alstroemeria is de Carline, vernoemt naar haar dochter. Het liefst ziet ze de Alstroemeria terug in een monobos en in een plukboeket kan de Alstroemeria echt het podium krijgen dat hij verdient.

Twee personen in kas met ledverlichting

Kwekerij de Hazekamp

  • 1,3 hectare
  • 8 soorten Alstroemeria

Hoe ben je in het vakgebied terecht gekomen?

Ik ben opgegroeid in een kweker gezin, mijn ouders kweekten vele soorten vollegrond- en glasgroenten. Op mijn zestiende ben ik voor ruim vier jaar werkzaam geweest bij een rozenkweker in de buurt. Ook heb ik acht jaar als afdelingschef AGF gewerkt in de supermarkt. Hier heb ik veel ervaring opgedaan in de verkoop aan consumenten. Heel leuk om invloed te hebben op omzet, resultaat en klanttevredenheid. 

Daarnaast heb ik via de LOI de HBO opleiding Marketing gedaan en afgerond in 2005. Vlak daarna ben ik Gert tegengekomen en werkte ik binnen een paar maanden in de vrije tijd mee in de Alstroemeria. Dat was voor mij heel herkenbaar, omdat de ervaring die ik had opgedaan in de rozenkwekerij hier goed van pas kwam. Na anderhalf jaar heb ik mijn vaste baan opgezegd om fulltime mee te werken in het bedrijf dat toen nog een maatschap was van Gert met zijn ouders. Sinds 2011 hebben wij samen een maatschap en zijn de ouders van Gert langzaam uitgetreden.

Wat maakt dit vakgebied voor jou zo bijzonder?

Het biedt voldoende ruimte voor uitdagingen op veel verschillende gebieden. Denk aan teelt, personeel, maar ook afzet en assortiment.

Kan je een beschrijving van jouw rol geven en/of een schets van je betrokkenheid bij het proces?

Samen met Gert ben ik verantwoordelijk voor alles wat er bij de bedrijfsvoering komt kijken, we hebben geen bedrijfsleider of meewerkend voorman. Dat maakt dat wij dag in dag uit tussen de bedrijven door in overleg zijn. We zijn allebei in hoofdlijnen van alles op de hoogte. Denk daarbij aan dingen betreffende de teelt, gewasbescherming, energie, assortimentskeuzes, afzet, personeelszaken en administratie. Wel hebben we beiden onze eigen taken. Bij mij ligt de nadruk op alles rondom de verwerking van de bloemen (bepalen sortering, aansturen mensen en bosmachine, laatste kwaliteitscontrole en veilingklaar maken). Verder verzorg ik de administratie en regel personeelszaken. Beslissingen – groot en klein – nemen we eigenlijk altijd samen.

Welk gedeelte in het proces vind jij het leukst/uitdagend?

Het leukst vind ik het veilingklaar maken van een mooie, uniforme partij Alstroemeria. Het geeft een goed gevoel als er aan het einde van de dag karren vol bloemen richting de veilingen gaan op weg naar de consument. 

Het uitdagendst vind ik het de juiste keuzes maken voor nieuwe rassen. Het is altijd weer spannend als er nieuwe planten groeien. Gaat alles volgens verwachting of moet er bijgestuurd worden?

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik er op dat we in 2016 de naam mochten geven aan een nieuwe paarse Alstroemeria Carline. Het is een verwijzing naar onze dochter Karlijn. Helaas kunnen we hem vanwege virus gevoeligheid zelf niet meer kweken, maar het is nog steeds één van de grootste (qua areaal) paarse Alstroemeria’s. En de mooie herinneringen blijven: onze dochter die samen met haar vader de eerste plant geplant heeft en de aanwezigheid op de eerste veildag waarop ze samen met haar broer takken Carline heeft uitgedeeld aan het koperspubliek op bloemenveiling Plantion. 

Wat is er in de afgelopen jaren veranderd of heeft de meeste impact gehad?

We hebben vorig jaar een nieuwe bosmachine van Havatec aangekocht. Een grote verandering in de dagelijkse gang van zaken op ons bedrijf. Voorheen werden alle Alstroemeria’s nog met de hand op gebost, nu worden ze machinaal gesorteerd en gebost. Dat zorgt voor een besparing op arbeid, maar ook voor een uniforme sortering (camera’s bepalen lengte en dikte). Een betere betrouwbaarheid is het resultaat!

Hoe ziet duurzaam kweken er bij jullie organisatie uit?

We hebben geïnvesteerd in LED belichting en er voor gekozen om onze LED belichting d.m.v. een hijsinstallatie zo dicht mogelijk boven de plant te hangen. Dit resulteert in een zo hoog mogelijk lichtniveau voor de plant met zo min mogelijk energiegebruik. Daarnaast proberen we zo veel als mogelijk is gebruik te maken van biologische gewasbescherming.

Hoe ziet het proces van kweken of veredelen er volgens jou over 10 jaar uit?

Ik denk dat kweken onder full LED de norm is, de kwaliteit van de bloemen nog een klein stapje omhoog zal maken (zwaarder) en er in de veredeling nog meer voorkeur zal zijn voor hybride rassen (minder virusgevoelig) die gemakkelijker veilig biologisch te kweken zijn.

Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?

Een Alstroemeria is een krachtige plant die jarenlang ontzettend mooie bloemen levert, waar de klanten ook nog eens langer dan gemiddeld plezier van hebben. Er is een grote verscheidenheid aan kleuren verkrijgbaar en ze komen allemaal hun belofte na – een waar feestje in de vaas –  er gebeurt echt iets!

Er is een grote verscheidenheid aan kleuren verkrijgbaar en ze komen allemaal hun belofte na - een waar feestje in de vaas - er gebeurt echt iets!

Wat zou jij aan een bloemist over de Alstroemeria willen meegeven?

Wees niet de bloemist die de schoonheid van de Alstroemeria mist! Je kunt het niet maken een boeket te verkopen zonder Alstroemeria, want je voegt er echt iets mee aan toe in je boeket.

Wat weten de meeste bloemisten niet van de Alstroemeria volgens jou?

Wanneer hij rijper (meer op kleur) is geoogst, zullen de bloemen een mooiere en intensere kleur krijgen tijdens de uitbloei.

Welke ambities heb je voor de Alstroemeria?

De positionering van Alstroemeria op die manier veranderen dat wij de prijs krijgen die het product verdient. Ik verbaas me er zo vaak over dat er voor andere (kwalitatief niet betere) snijbloemen soms zoveel meer betaald wordt. Waarom betaalt men soms meer dan een euro voor een chrysant, lisianthus of roos? De kwaliteit hiervan valt vaak nog tegen ook. Hoe komt het dat onze middenprijzen lager liggen?

Contactgegevens Kwekerij de Hazekamp

kwekerijdehazekamp@planet.nl

+31 141 867 13 84

Vond je dit een goed artikel? Deel het!