Skip to content

Drukte in onze kassen

foto1

De dagen worden alweer langer, dit betekent voor ons als kwekers de drukke periode aanbreekt. Een jonge Alstroemeria plant groeit namelijk het beste wanneer we ‘met het licht mee’ planten, daarom worden de meeste in februari en maart geplant. Voordat het zover is, hebben wij al heel wat voorbereidingen getroffen. In dit artikel nemen we je mee in het proces.

Alstroemeria assortiment bij veredelaars volgen

Elk jaar worden er vele nieuwe Alstroemeria soorten gekruist en getest bij de veredelaars. Kwekers van Alstroemeria kijken regelmatig om de groei en specifieke eigenschappen van de nieuwe en ook bestaande soorten te volgen. Veredelaars houden de productie van ieder soort nauwkeurig bij, maar kijken ook goed hoe ieder soort op de verschillende weersomstandigheden gedurende het jaar presteert. Alleen de allerbeste soorten blijven over en worden vermeerderd, zodat ze beschikbaar komen voor de kwekers.

Alstroemeria planten zijn beperkt beschikbaar

Als we in het voorjaar de Alstroemeria’s gaan planten, is het belangrijk om uiterlijk in het najaar de planten bestellen. De reden hiervoor is dat niet zomaar alle soorten beschikbaar zijn voor elke kweker. Veredelaars hebben te maken met een bepaalde vermeerderingsfactor van de Alstroemeria-planten. De ene soort laat zich makkelijker en sneller vermeerderen dan de andere soort. Daarom geldt bij de veredelaars: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.
 
 
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oude gewassen worden vervangen

We ontkomen er niet aan: als we de jonge Alstroemeria planten gaan planten, moeten de oude gewassen gerooid worden. De kwekers maken ieder jaar de balans op: de vakken Alstroemeria die het minst renderen vervangen we door betere soorten. Dat zorgt ervoor dat we Alstroemeria’s van goede kwaliteit kunnen blijven leveren. Een jong gewas levert namelijk bloemen van zwaardere kwaliteit dan een ouder gewas. 

Wachten tot de eerste takken geoogst kunnen worden

Na aanplant van jong gewas duurt het zo’n acht tot twaalf weken voordat we de eerste takken kunnen oogsten. Gelukkig hebben we niet al onze gewassen vervangen en kunnen we in de tussentijd nog wel voldoende Alstroemeria’s blijven leveren. Met een beetje geluk zijn de meeste nieuwe planten in productie voor Moederdag, want onze Alstroemeria’s zijn een solide basis op ieder moment en voor ieder boeket!

Een vertrouwde Alstroemeria-soort is niet meer verkrijgbaar

Het kan zomaar gebeuren: een soort dat je al een tijd lang gewend bent om te kopen is nu ineens niet meer verkrijgbaar. Zeker wanneer dat soort door één van de kwekers gekweekt werd. We snappen dat het lastig kan zijn, maar willen je ook uitnodigen om ons assortiment op onze website te bekijken. Hier is vast een goede vervanger te vinden. 

Houdt onze website en social kanalen in de gaten, want in het voorjaar delen wij de nieuwe soorten die binnenkort op de markt komen!
Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen