Skip to content

De Alstroemeria: een duurzame bloem

Header Duurzame Alstroemeria in kas

Het merendeel van de Alstroemeria’s afkomstig van onze kwekers is MPS-ABC-gecertificeerd. De Alstroemeria is niet erg vatbaar voor schimmels en plagen, waardoor er minder én voornamelijk biologisch gewasbescherming nodig is. Een duurzame keuze dus t.o.v. andere bloemsoorten. Dit maakt de Alstroemeria een veilige en duurzame bloem. Maar er is meer.

Plukken van één plant 

Wist je dat de bloem ook duurzaam is, in de daadwerkelijke betekenis van het woord? Er kan namelijk jarenlang geplukt worden van één plant. Dat komt een duurzame productie ten goede. Er is simpelweg minder gewasbescherming nodig. Als er al gebruik wordt gemaakt van bescherming, is dit voor 90% biologische gewasbescherming.

Gerecyclede plastic hoezen 

Het transport tussen kweker en bloemist gaat niet altijd even voorzichtig. Op dit moment gebruiken wij plastic hoezen voor de bescherming van de bloemen. Op het eerste gezicht klinkt dat niet als een duurzame keuze. Echter zijn er momenteel weinig betere alternatieven voor die plastic hoezen. Zo blijkt dat veel biologisch afbreekbare soorten helemaal niet goed verwerkt kunnen worden. In de afvalsystemen van het land van herkomst – in ons geval grotendeels Nederland – wordt het materiaal verbrand, waar het zorgt voor een veel hogere CO2-uitstoot, dan (gerecycled) plastic. Daarom kiezen we – voorlopig – nog voor de beste bescherming met (gerecycled) plastic. 

Wel proberen we de hoes iets kleiner te maken, zodat uiteindelijk veel minder plastic nodig is, zonder dat de beschermende functie verloren gaat. 

Op dit moment doen enkele kwekers van onze promotiecommissie testen met papieren hoezen. 

Een duurzame cirkel 

De kastemperatuur is in de winter gemiddeld laag te noemen, deze is 18 graden. Daardoor is er minder energie nodig dan dat er bij andere bloemsoorten nodig is. Ook heeft deze makkelijk toepasbare bloemensoort een ander voordeel: de bloemen hebben weinig last van schimmelvorming. Heel fijn, want zo kunnen we het bloemenafval als meststof gebruiken in de kas. 

Weinig impact op het milieu 

Een prettig gegeven, als je deze bloem standaard in je assortiment hebt zitten. De bloemen zijn namelijk zo prettig in gebruik en voor elk moment geschikt, dat het fijn is te weten dat het ook een bloem is met weinig impact op het milieu. Wil je jouw assortiment verrijken met de Alstroemeria? Bekijk hier ons kleurrijke aanbod.

Wist je dat er al kwekers zijn binnen de promotiecommissie every Alstroemeria die de milieufootprint van hun bloemen berekend hebben? Je kunt deze informatie opvragen via onze contactpagina.

Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen