Skip to content

Wat betekent MPS en wat is de certificering van de Alstroemeria? 

Header MPS Alstroemeria op loopband

Vaak zie je het staan op de hoes of in de webshop van je handelshuis: gecertificeerd met MPS-ABC. Maar wat betekent MPS en wat zegt het over de duurzaamheid van de Alstroemeria’s van onze kwekers? 

De betekenis van MPS

MPS is een bedrijf dat diverse certificatieschema’s binnen de sierteeltsector beheert. Door middel van de MPS-registratie wordt het verbruik van energie, water, afval, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in de gaten gehouden. Per onderwerp zijn punten te behalen. Op basis van het totaal aantal punten (110 maximaal) wordt de kwalificatie berekend: A+, A, B of C. Wat veel partijen niet weten, is dat elke productgroep zijn eigen onder- en bovengrens heeft. 

MPS-A: een veilige duurzame keuze 

Er zijn zo’n 350 productgroepen binnen Nederland, dat gaat van buxussen tot tulpenbollen. De Alstroemeria heeft als productgroep een hoge normering. Dat betekent dat een met MPS-A gecertificeerde Alstroemeria duurzamer is dan menig andere snijbloem: er wordt veel minder gewasbeschermingsmiddel en energie verbruikt. Dat maakt het voor bloemisten een veilige, duurzame keuze. Elke kleur en soort valt hierbinnen, vaak kun je in de webshop van je handelshuis of bij je verkoper aan de telefoon meer informatie opvragen. Bekijk hier het ons kleurrijke assortiment Alstroemeria’s.

Wij hopen vooral dat de Alstroemeria ingezet wordt zoals ze ingezet kan worden… Als goede vuller in het boeket, dankzij de vele bloemknoppen en het groene blad of solo in een vaas, omdat één enkele steel meerdere bloemknoppen bevat.

MPS verhoogt langzaam de lat 

De lat gaat wordt voor elk van de productgroepen steeds hoger. Eerst zorgen ze dat 75% van de kwekers de A- of A+-status kan behalen. Behalen meer dan 75% van de kwekers deze status, dan wordt de ondergrens aangepast. Dat werkt beter, efficiënter en op de lange termijn dan als er in één klap grote veranderingen worden geëist. Zo kan elke productgroep zijn gebruik van energie en gewasbeschermingsmiddelen definitief verminderen. Meer weten over deze registratie of certificering vind je op de website van MPS. 

Bijna al onze Alstroemeria hebben minimaal een MPS-A certificering. Benieuwd naar het aanbod? Bekijk ons hele assortiment.

Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen