Skip to content

Interview Hortus Flora

Op een prachtige locatie in Maassluis vind je Hortus Flora. Iedere dag verse bloemen, een ruim aanbod in woonaccessoires en unieke orchideeën boeketten. Every Alstroemeria ging met Peter de Hoog en Tessa Stolk in gesprek over het vakgebied, het ondernemen en de toepasbaarheid van de Alstroemeria. 

De bloemenwinkel Hortus Flora in Maassluis

Kun je ons iets vertellen over de bloemwinkel?

“Hortus Flora bestaat in 2023 al 51 jaar. Het jaar 2014 was een wat lastigere periode, toen is er ook besloten om de winkel te halveren. In 2016 hebben wij de winkel overgenomen, van de huidige eigenaar die het weer van zijn vader had overgenomen. We waren beiden al een aantal jaar werkzaam bij Hortus Flora en toen de overname op ons pad kwam, wilden we dit heel graag! In 2019 hebben wij de gehele winkel weer verbonden en hebben wij ons aanbod uitgebreid met een ruim bloemenassortiment en woonaccessoires zoals vazen, potten en kaarsen.”

Welk segment bedienen jullie en waar is de meeste vraag naar?

“We bedienen over het algemeen het midden en hoog segment, met uitzondering van bijvoorbeeld het voorjaar. In deze periode hebben we ook bollen in ons aanbod en bedienen we ook het lage segment. 

De soorten boeketten zijn heel wisselend, we krijgen regelmatig aanvragen voor speciale momenten, maar ook klanten die iedere week of om de twee weken verse bloemen of een boeket komen halen.”

Wat is er uniek aan jullie bloemenwinkel?

“Wij hebben als een van de weinigen een ruim assortiment aan orchideeën bloemen, deze halen we rechtstreeks bij de kweker. Van deze bloemen maken wij ook bijzondere boeketten, hiervoor komen mensen speciaal naar onze winkel. Ook hebben we alleenrecht op de vazen en potten die we verkopen, dit hebben we gedaan omdat woonwinkels in de omgeving ons na wilden doen. Zo kunnen wij voor onze klanten een uniek aanbod geven in woonaccessoires.”

Trotse eigenaren Tessa en Peter

Wat zie je terug in de wisselende seizoenen?

“De mensen gaan altijd met de seizoenen mee en hier passen wij ons aanbod op aan. Zo zie je in de zomer de felgekleurde bloemen, in de herfst veel oranje, rood en geel. In de winter is er een beetje van alles, rondom kerst veel rood en wit met gouden decoratie. En in het lenteseizoen is iedereen weer op zoek naar vrolijkheid, zijn de tulpen een hit en veel pastelkleuren.”

Waar moet volgens jullie een goed boeket aan voldoen en wat zijn op dit moment jullie favorieten?

“In een boeket is het het belangrijkste dat de verhoudingen kloppen en de kleuren matchen en het totaalplaatje mooi is. Op dit moment is het biedermeier allium boeket onze favoriet, met een allium schubertii in het midden met daaromheen veel mooie kleine toppen.”

Heb je tips voor andere bloemisten?

“Ga uit van jezelf en kijk niet af bij een ander. Onze ervaring is dat bloemisten kijken bij een ander, zij vragen zich dan af: ‘waarom hebben wij dit of dat niet?’ dit zorgt voor onzekerheid. Voor ons geldt wij doen wat we leuk vinden, luisteren naar de vraag van de klanten en het hoeft niet altijd groter.” 

Het schikken van een boeket met de Alstroemeria

Wat vind je het leukste aan het vakgebied en waar haal je inspiratie vandaan?

“Het leukste aan het vakgebied is de diversiteit. Wij maken veel boeketten op aanvraag, zowel particulieren als bedrijven. Hiervoor gaan wij altijd in gesprek met de klant, wat voor ons prettig werkt om echt een boeket naar wens te maken! Wij laten ons inspireren door de omgeving en door het werk zelf.  Zo volgen wij niet echt online en gaan ook niet meer zo vaak naar evenementen omdat je vaak hetzelfde terugziet.” 

Wat is het bijzonderste in het vakgebied dat je hebt meegemaakt?

“De verhalen van de klanten, sommige blijven je ook altijd bij. Zo zijn er vorig jaar veel jongere mensen overleden waarvoor wij het rouwwerk hebben mogen maken. De dankbaarheid van de familie zijn momenten die je bij blijven. Maar ook de kleine alledaagse dingen zoals bedankjes en verjaardagen. De verhalen van de klanten maken het vakgebied bijzonder.”

De Alstroemeria toont, is sierlijk en vult het boeket.

Wat vinden jullie de mooiste eigenschappen van de Alstroemeria?

“De mooiste eigenschappen zijn de sterkte van de bloem, het lange vaasleven en ook de sierlijkheid van de soorten. Wij zijn vooral fan van de Charmelia White, Charmelia Pink en de Florinca Noa, deze hebben wij ook altijd in ons assortiment. In de zomer hebben wij ook de Charmelia Yellow.”

Hoe verwerken jullie de Alstroemeria?

“Wij verwerken de Alstroemeria in eigenlijk ieder type boeket. De bloem toont, is sierlijk en vult het boeket. De Alstroemeria komt het meest tot haar recht in een wat losser boeket zoals een veld of plukboeket.”

Wat zouden jullie in de toekomst willen zien van de Alstroemeria?

“Het lijkt ons tof als er nieuwe kleuren worden toegevoegd aan het Charmelia aanbod. Pasteltinten of juist harde kleuren, zoals een zalm/apricot, lila of hardroze kleur!”

Vond je dit een goed artikel? Deel het!