Royal Van Zanten
Dave Geerlings is al ruim 18 jaar werkzaam bij Royal Van Zanten. Via potchrysanten, Statice en pot Alstroemeria, is hij nu veredelaar van de snij Alstroemeria. De Charmelia’s zijn de favoriet, een fantastische bloem met unieke eigenschappen.
Royal Van Zanten
- 3,5 hectare aan Alstroemeria’s in Rijsenhout, daarnaast nog veredeling locaties in Colombia en Kenia
Vertel eens iets over je achtergrond; hoe ben je in het vakgebied terecht gekomen?
Geboren en getogen in de bollenstreek, dus ik ben uiteraard bekend met bloemen.
Mijn vader was bollenkweker en ongeveer de hele familie zit in de bloemen. Van jongs af aan was ik al geïnteresseerd, maar dan vooral hoe bloemen in elkaar zitten. Op de laboratoriumschool heb ik de opleiding gevolgd en ben ik hierna werkzaam geweest in laboratoria voor plantenonderzoek. Na enkele jaren bij Royal Van Zanten begonnen op het lab en daar in aanraking gekomen met de veredeling. Ik kreeg de kans om mijzelf om te scholen bij de WUR en daarna als veredelaar te starten.
Wat maakt dit vakgebied voor jou zo bijzonder?
Het is hartstikke mooi om te zien dat je iets kan creëren dat mensen blij maakt!
Kan je een beschrijving van jouw rol of functie geven en/of een schets van je betrokkenheid bij het proces?
Ik bedenk de kruisingen en maak selecties uit de zaailingen van die kruisingen.
Binnen Van Zanten werk ik samen met andere veredelaars, fytopathologie, laboratorium, productie, productmanagement, sales, marketing. Al deze facetten maakt veredelaar zijn een hartstikke leuk beroep!
Welk gedeelte in het veredelingsproces vind jij het leukst/uitdagend?
Zaailingen in bloei zien staan en kijken of je voorspelling voor een bepaalde kruising ook uitkomt. Soms wordt je verrast, dat kan zowel positief als negatief zijn.
Waar ben je het meest trots op?
Het is altijd leuk om je “eigen” ras terug te zien in de winkel, maar dit is toch wel een echte teamprestatie. Alle afdelingen dragen een steentje bij om uiteindelijk tot een succesvol ras te komen. Het hele concept van Charmelia en ook de introductie van de Astronova zijn hele mooie ontwikkelingen, waardoor ik trots ben om bij Royal Van Zanten te mogen werken.
Wat is er in de afgelopen jaren veranderd of heeft de meeste impact gehad?
Internationalisering, de gehele wereld wordt steeds beter bereikbaar o.a. door meer mogelijkheden met zeevracht. Rassen moeten optimaal groeien onder de omstandigheden in de productiegebieden wereldwijd.
Hoe ziet duurzaam kweken er bij jullie organisatie uit?
Alstroemeria is van zichzelf al redelijk duurzaam. Het is een meerjarige plant die niet warmtebehoeftig is. Er is geïnvesteerd in LED-verlichting en we telen zoveel mogelijk met de seizoenen mee. Als veredelaar hoeven we niet jaarrond productie te hebben. Daarnaast zetten we in op biologische bestrijding. Tevens kijken we bij de veredeling van nieuwe rassen naar ziekteresistenties, wat uiteindelijk ook een duurzamere teelt oplevert, omdat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.
Hoe ziet het proces van kweken of veredelen er volgens jou over 10 jaar uit?
Moleculaire veredeling zal steeds belangrijker worden, bijvoorbeeld om te bepalen welke genen zijn betrokken bij welk proces in de plant. Ontwikkelingen die al bekend zijn uit de groenteveredeling, zullen ook in de sierteelt hun intrede gaan doen.
Data analyse zal ook een grote vlucht gaan nemen en we zijn al bezig om data driven te veredelen. Het koppelen van alle data die al beschikbaar is, heeft absoluut meerwaarde en helpt bij het maken van keuzes.
Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?
Ik vind dat een Alstroemeria een grote sierwaarde heeft en veel diversiteit, zowel in kleur als in bloemvorm. De hoeveelheid streepjes kan ook heel veel verschillen en geeft de bloem een heel andere look.
Wat zou jij aan een bloemist over de Alstroemeria willen meegeven?
Geef de Alstroemeria veel aandacht en een hoofdrol in boeketten, het liefst in een mooie monobos. Zo’n elegante bloem is toch veel meer dan opvulling.
Wat weten de meeste mensen (bloemisten) niet van de Alstroemeria volgens jou?
De blaadjes van een Alstroemeria zitten omgekeerd aan de steel. Als je goed kijkt, zie je dat de bladsteeltjes gedraaid zijn.
En nog een leuk weetje: Alstroemeria hebben veel nectar en daar zijn bijen en hommels gek op. In Colombia en Kenia zie je ook veel kolibries en bijeneters die nectar uit de bloemen halen.
Welke ambities heb je voor de Alstroemeria?
Robuuste rassen maken die zowel de teler en handel als ook de consument blij maakt.
Uitbreiding van Astronova assortiment met meer kleuren en patronen, is ook mijn streven voor de komende jaren.