Interview BloemenWeijden
Nadat Nina-Lotte van der Weijden haar opleiding Flower & Design aan het Wellantcollege (tegenwoordig bekend onder de naam Yuverta) had afgerond en werkervaring had opgedaan heeft zij de bloemenwinkel, waar zij in de weekenden al een bijbaan had, overgenomen. Inmiddels is zij al vijf jaar eigenaar van BloemenWeijden in Hoofddorp.
Wat voor concept hebben jouw winkels?
“Bij BloemenWeijden verkopen we voornamelijk losse bloemen. Natuurlijk kan men ook bij ons terecht voor een boeket maar het concept richt zich vooral op dat men zélf de bloemen uit kan kiezen.
Verder verzorgen we ook bruidsboeketten, maken we rouwstukken en verkopen we veel bijartikelen. Denk aan planten en plantenbakjes, maar ook veel luxe potten en vazen van bekende merken als Pols Potten of Fidrio. We heten dan ook niet voor niets ‘BloemenWeijden. Meer dan bloemen.’”
Welk segment bedient jouw bloemenwinkel?
“Wij zitten tussen het midden en hoge segment in en vinden het daarnaast belangrijk dat we ons onderscheiden van supermarkten. Bij supermarkten kan men een steeds beter aanbod in bloemen vinden. Echter vinden klanten bij ons naast het assortiment extra aandacht. Zo geven we de klant bijvoorbeeld ook advies over wat bloemen en groen voor de inrichting van hun huis, kantoor of winkel kunnen doen.”
Wat is je meest bijzondere reactie op de bloemen die je hebt aangeboden?
“Waar we de meeste reacties op krijgen is op rouwwerk. Rouwwerk is dankbaar werk, het is namelijk het laatste wat je voor iemand kan doen, dat wil je dan ook heel goed doen. Klanten komen geregeld speciaal bij ons terug om te zeggen dat ze heel tevreden waren met het stuk dat wij voor hen hebben gemaakt en dat het precies was hoe ze het gewild hadden. Dat zijn de reacties die het meeste raken en bijblijven.”
Kun je wat bijzondere verhalen met ons delen?
“Ik had laatst een klant die een bruidsboeket wilde hebben en deze wilde meenemen naar Israël. De houdbaarheid van het boeket was natuurlijk een uitdaging. Het was mijn oplossing om te gaan werken met droog- en zijdebloemen. Het bijzondere aan dit bruidsboeket was niet alleen het gebruik van de droog- en zijdebloemen, maar vooral dat mijn werk uiteindelijk zover ‘reist’.”
Wat is je favoriete bloemsoort?
“Ik vind heel veel bloemen mooi. Maar als ik moet kiezen dan ga ik voor de Gloriosa, vanwege de exotische uitstraling en felle kleur.”
Welke arrangementen vind je het leukst om te maken?
“Ik vind het het leukst om rouwwerk te maken. Van klanten krijgen we vaak veel vrijheid voor het rouwstuk. Dit in tegenstelling tot bruidsboeketten. Arrangement voor een bruiloft is vaak heel precies werk en fijntjes opgezet. Klanten weten vaak al precies wat ze willen, geven een afbeelding of Pinterest bord mee van hoe het bruidsstuk eruit moet komen te zien wat je dan gewoon moet namaken.”
Hoe ziet jouw bloemenassortiment er uit?
“Persoonlijk houd ik van veel afwisseling. Dat zie je ook terug in ons assortiment, het is namelijk best wel uitgebreid. Ik heb weinig grote hoeveelheden van één specifieke bloemsoort of kleur. Ik vind afwisseling in ons bloemenaanbod belangrijk, de klant vindt steeds weer iets nieuws of anders bij ons.” De bloemen die ik altijd wel in mijn assortiment heb, zijn Gerbera’s omdat het een populaire en betaalbare bloem is. Ze maken een boeket net even wat fleuriger. Groene chrysanten heb ik ook altijd omdat het een sterke bloem is. Voor de exclusieve uitstraling heb ik de Gloriosa en Strelitzia altijd in mijn assortiment maar ook de Lisianthus, Charmelia en de Florinca White Pearls heb ik vrijwel altijd in mijn assortiment. Dit zijn bloemen die mooi tonen en op zichzelf mooi zijn”
Welke boeketten/arrangementen maak je het meest?
“Plukboeketten maak ik het meest, die zijn ook heel erg in trek. Mensen houden van veel kleur en verschillende bloemen.”
Zijn de pluk- en veldboeketten volgens jou een hype of is het een blijvende trend?
“Ja, ik denk dat het een blijvende trend is. Ik merk dat traditionele boeketten veel minder gevraagd worden. Ik denk niet dat dat terug gaat draaien.”
Wat houd voor jou een goed boeket in, waar moet deze aan voldoen?
“Een goed boeket moet bestaan uit voldoende bloemen. Daarnaast moeten de bloemen die gebruikt zijn mooi op zichzelf zijn. Het gebruik van groen in een bloemstuk moet zo minimaal mogelijk zijn. Daarnaast moet een goed boeket lang houdbaar zijn, dat wil zeggen dat het boeket toch wel zeker een week kan staan. Tegenwoordig begint een goed boeket wel pas bij circa €20,-.”
Wat vind je het leukste aan jouw vakgebied?
“Ik vind het het leukste van dit werk dat mensen de winkel binnenstappen en geen idee hebben van wat zij willen. Om vervolgens de winkel uit te lopen met iets waar ze blij mee zijn. Kortom, van tevoren weet men vaak niet goed wat ze willen, het achterhalen van wat ze mooi vinden vind ik leuk om te doen. Het is dus vooral het in contact zijn met mensen en het advies geven dat ik erg leuk vind.”
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Van mijn collega’s krijg ik inspiratie. Zij hebben andere ideeën waar ik voor probeer open te staan en waar ik mij iets van aantrek. Ook kijk ik (online) veel om mij heen. Ik bezoek graag bloemenwinkels. Ook tijdens een vakantie loop ik graag bij bloemisten in het buitenland naar binnen. Via Facebook en Instagram volg ik bloemisten die in hetzelfde segment zitten of hoger.”
Zijn er bloemisten die volgens jou echte trendsetters zijn, zo ja welke?
“Ja, zeker. Ik volg Jasmijn Bloembinders in Haarlem, Menno Kroon in Amsterdam en Bijzonder Bloemen in Amersfoort. Dat zijn bloemisten waar ik mij door laat inspireren.”
Heb je nog tips voor andere bloemisten?
“Staar je niet teveel blind op je eigen wereld. Kijk om je heen, zie hoe anderen het doen. Ik denk dat je heel veel kan leren van elkaar en het zou mooi zijn als iedereen dat meer zou doen.”
Staar je niet teveel blind op je eigen wereld. Kijk om je heen, zie hoe anderen het doen. Ik denk dat je heel veel kan leren van elkaar en het zou mooi zijn als iedereen dat meer zou doen.
Welke soorten Alstroemeria ken je?
“Ik ken de namen niet zo goed eerlijk gezegd. Je hebt de zogezegde ‘standaard’ Alstroemeria in verschillende kleuren. Ik heb vaak wit, roze en rood in mijn assortiment.”
Hoe verwerk jij de Alstroemeria het meest?
“Ik vind de Alstroemeria veelzijdig. Zelf gebruik ik ‘m vooral in veldboeketten. Ik zie de Alstroemeria bij andere bloemisten ook wel veel terugkomen in klassieke bloemstukken. Daar vind ik ‘m ook het beste in passen. Of ik ze weleens in rouwboeketten verwerk? Ja zeker, maar dan wel als ze al meer in de bloei zijn.”
Wat is jouw favoriete Alstroemeria en vertel eens waarom?
“De Charmelia vind ik heel erg mooi, die is net even wat meer apart. De roze-witte kleur vind ik erg mooi, veel bloemen op een stevige steel.”
Heb je nog een verzorgingstip voor de Alstroemeria?
“Net als alle andere snijbloemen… Goed schuin afsnijden en het blad eraf halen. Voeding toevoegen aan het water en na een aantal dagen water verversen.”
Hoe reageren klanten op de Alstroemeria?
“In mijn ervaring is de Alstroemeria bij ouderen mensen veel in trek. Wellicht komt dat omdat de Alstroemeria naar mijn idee veel in de traditionele boeketten wordt verwerkt. Ouderen kennen de bloem vaak ook bij naam en weten wat je er aan hebt. De nieuwere soorten lijkt jongere mensen meer aan te spreken.”
Als je een vraag aan een Alstroemeria kweker of veredelaar zou kunnen stellen, welke zijn dat dan?
“Ik zou wel meer willen weten over het kweekproces. Van veel bloemen weet ik dat wel, maar van de Alstroemeria eigenlijk nog niet… ”