Skip to content

Florinca, de stuifmeelloze Alstroemeria

EA_Artikel_Florinca_Uitgelicht

Florinca, de sierlijke bloem met veel kleine bloemetjes in de vertakkingen die al open zijn als je ze ontvangt. Dit maakt de bloem terecht een blikvanger. We vertellen je in dit artikel meer over het ontstaan en gebruik van deze bijzondere soort Alstroemeria.

Hoe ontstaat de Florinca?

Veredelingsproces

Florinca rassen zijn lastig om te maken. Het veredelingsproces bestaat uit het kruisen van moeders met vaders waaruit zaden ontstaan. Helaas willen de zaden van Florinca’s niet direct kiemen. Hiervoor hebben we een laboratorium nodig die ze als een soort couveuse baby’s verzorgt. 

Uiteindelijk zijn deze baby’s, kleine plantjes die we in de kas kunnen planten en dan kan het echte selecteren beginnen. We beoordelen op verschillende punten, zoals: kleur, bloemgrootte, bladkwaliteit en houdbaarheid. Alleen de best presterende krijgen uiteindelijk een naam en worden geïntroduceerd bij de bloementelers.

Kweekproces

Voor de telers is het belangrijk dat iedere plant dezelfde bloemen oplevert en daarom worden de planten gekloond. Dat gebeurt vaak in een lab zodat we zeker weten dat er geen ziektes in kunnen komen. Iedere plant heeft dan dezelfde eigenschappen en geeft dezelfde bloemen. Wel zo handig voor een teler die bijvoorbeeld roze Florinca’s wil telen en dan niet de helft van het vak eruit moet halen omdat de planten rode bloemen geven.

 

Wat is het verschil tussen de Florinca en Alstroemeria?

Er zitten veel meer bloemen op een steel – tot wel rond de 20 tot 25. Ook zijn Florinca’s stuifmeelloos. De Florinca’s zijn gemakkelijk te vervoeren met open bloemen en dus heeft de bloemist direct veel meer kleur in de bos. 

Een bekend voorbeeld is Charmelia®. Florinca is de groepsnaam waar de Charmelia® ondervalt. Deze bijzondere variëteit blinkt uit in houdbaarheid (tot wel 21 dagen) en vele bloemen. 

Hoe komt de Florinca het beste tot zijn recht?

De bloemen zijn uitstekend geschikt voor ‘wild’ boeketten en blinken uit in hun lange houdbaarheid. Zowel in de winkel als bij de consumenten. Naast het gebruik in boeketten is Florinca geschikt voor allerlei arrangementen en worden ze ook vaak gebruikt voor bruidsboeketten. De stevigheid van de takken zorgt voor een eenvoudige verwerking tijdens het schikken. Het mooie van Florinca is ook de presentatie van één steel solitair in kleine vaasjes. Door de veelvuldigheid in kleur, voor ieder seizoen geschikt. Ze zijn dan ook jaarrond beschikbaar!

Welke soorten zijn er van de Florinca?

De Florinca heeft een ruim aanbod van verschillende kleuren. Qua bloemgrootte, houdbaarheid en aantallen zijn de bekende variëteiten de standaard. Een van de favorieten is de White Pearls

Vond je dit een goed artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen