Interview Flossy
Midden in het centrum van Gouda gaan we langs bij Mariëtte van Eijk. Sinds mei 2021 is zij de trotse eigenaresse van Flossy, dé bloemenboetiek met een stukje horeca.
Over de winkel
Hoe ben je op de naam Flossy gekomen?
“Het woord Flossy komt eigenlijk uit de Amerikaanse straattaal en betekent excessively ornamented, showily stylish en elegant. Je kan er in je verhalen heel veel kanten mee op. Denk aan ‘a flossy moment’ en een boeket met een flossy style. Het is simpel om uit te spreken en het onthoudt makkelijk. Bovendien ligt het woord ‘flossy’ in de letters en/of toon natuurlijk ook heel dicht bij de woorden flowers en coffee.”
Vertel eens iets over het proces van het oprichten van de bloemenboetiek. Hoe is het idee ontstaan en wat kwam er allemaal bij kijken?
“Voorheen heb ik onder andere in het management van een letselschade kantoor gezeten en bij RITUALS een managementfunctie vervult. Ondanks dat mijn ouders vroeger ‘in de bloemen’ werkten, heb ik altijd geloofd nooit zelf in die sector te gaan werken. Dat veranderde toen mijn vader plotseling overleed. Ik realiseerde mij dat ik meer dingen moest gaan doen die ik leuk vind, want het leven kan immers zomaar voorbij zijn.
In diezelfde periode zag ik het pand leeg staan en dacht: dit pand wil ik hebben! Drie weken nadat ik het huurcontract had getekend kwam het coronavirus in Nederland om de hoek kijken. Alle winkels moesten sluiten en het akkoord van de bank zou een half jaar gaan duren. Ik wilde niet wachten en besloot het anders te gaan doen. En daar ging ik, uiteindelijk toch de bloemen in.”
Hoe zou je Flossy omschrijven, wat maakt het concept uniek?
“Wij zijn absoluut geen traditionele bloemist, wij willen ons altijd onderscheiden. Daarom vind je bij Flossy het beste van twee werelden gecombineerd, oftewel: Life is better, with coffee and flowers. Een bloemenboetiek mét een stukje horeca.”
Hoe zou je de stijl van Flossy omschrijven?
“Suus werkt als sinds het begin bij ons en mensen zien haar creaties als de Flossy style. Zo kwamen er vrij snel klanten die vroegen om een Flossy boeket. Maar of het te vangen is in één stijl? Dat zeker niet! Wel spelen we altijd met hoog en laag in de boeketten en gaan we voor uitgesproken elementen. Ook is er verschil tussen stijl en een trend. Een stijl kan altijd mooi zijn en een trend vervaagd weer. Wij proberen om iets stijlvols neer te zetten, een eigen stijl, een Flossy style!”
Over het vakgebied
Wat is jouw favoriete bloemsoort?
“De Gloriosa was altijd mijn ultieme en favoriete bloem. De Anthurium vond ik lelijk maar ben ik in de loop der tijd enorm fan van geworden! Het is een moeilijke bloem qua vorm en textuur maar juist in combinatie met een romantisch boeket fantastisch om mee te werken.”
Hoe ziet een herfstarrangement voor jullie eruit? Welke kleuren bloemsoorten combineer je?
“In de herfst combineren wij het liefst de kleuren: diep rood, koraal, paars en oranje. Voor de bloemsoorten verwerken we meer takken, zoals de rozenbottel of passiflora. Nu hebben wij geen standaard herfstaanbod, maar kijken we naar de bijzonderste soorten zo blijft het voor onze klanten altijd een verrassing!”
Wat zijn bij jullie de vereisten aan een goed boeket?
“Een boeket moet niet voorspelbaar zijn, er moet spanning in het boeket zitten. Dit doen wij door middel van hoogteverschil, op groep werken en spannende combinaties. Wat iedere bloemist wel herkent, is dat er een aantal goed stevige bloemen met een lang vaasleven in een boeket moeten zitten.”
Wat vinden jullie het leukste/bijzonderste om te maken qua boeketten en arrangementen?
“Onze slogan is: flowers don’t tell, they show. Op ieder moment is dit van toepassing en verwerken we dit in losse bloemen, een boeket of een volledige aankleding op een bruiloft. Wel geven we aan dat wij niet iets van een plaatje namaken, maar aan de slag gaan met een thema, kleur of eigen vaas. Zo hebben wij de creatieve vrijheid en kunnen we iets unieks en bijzonders neerzetten.”
Waar let je op bij de inkoop van je bloemen?
“Bij de inkoop kijk ik welke bloemsoorten we kunnen combineren. Wij houden zelf van ton sur ton, een paar mooie tinten en daarop verder borduren. Daarnaast let ik op de lengte, kwaliteit, rijpheid en prijsverhouding.”
Je hebt ook zijde/kunstbloemen in je assortiment, zie je daardoor de huidige ontwikkeling ook een groei in vraag?
“De overweging om een bos kunstbloemen te kopen is wel langer, het is namelijk duurder dan een boeket van verse bloemen. In de toekomst denk ik dat de kunstbloemen steeds meer terrein gaan winnen. Duurzaamheid speelt steeds meer een rol en mensen zien de kunstbloemen als investering. Maar deze twee soorten versterken elkaar en bij het geven van een cadeau blijven verse bloemen een mooi gebaar.”
Over de Alstroemeria
Wat vind je de mooiste eigenschappen van de Alstroemeria?
“De Alstroemeria is sterk! Daarnaast is er zoveel variatie in kleur mogelijk en zijn de stelen super lang waar wij graag mee werken. In de wereld van bloemisten wereld wordt ook gezegd: ‘je moet ze de vaas uit schoppen’ omdat ze zo lang blijven staan.”
In de bloemisten wereld wordt ook gezegd: ‘je moet ze de vaas uit schoppen’ omdat ze zo lang blijven staan.”
Hoe komt de Alstroemeria volgens jou het beste tot zijn recht?
“Er zijn zoveel mogelijkheden, dat er niet één antwoord op te geven is. Je kunt 7 stelen in een simpele vaas zetten en de Alstroemeria zien open bloeien. Of zoals dit toffe voorbeeld, een soort tulp vaas waar we met de hoogte hebben gespeeld en veel verschillende kleuren. Let wel op: als je deze bloem laag in een boeket verwerkt gaat zijn kracht ervan door.”
Wat zijn jouw verzorgingstips voor de Alstroemeria?
“Hoe lang een bloem in de vaas staat, valt of staat met de verzorging die je hem geeft. Nu heb je sterke en minder sterke bloemen, maar de Alstroemeria is hartstikke sterk. Voor elke bloem geldt zet ze niet naast een fruitschaal, op de tocht of in de volle zon.”
Tip 1: Zorg er altijd voor dat je de vaas van tevoren schoonmaakt zodat alle bacteriën van de oude bloemen eruit zijn.
Tip 2: Snij de stelen schuin af en zorg dat er geen bladeren in het water komen.
Tip 3: Lauw warm water in de vaas.
Tip 4: Ververs regelmatig het water en snijd de stelen opnieuw schuin af.
Wat zou je nog willen weten van de Alstroemeria?
“Meer over het proces! Het ontstaan van een nieuwe soort, het kweken en wanneer de bloem echt klaar is voor de verkoop. Informatie die voor de veredelaar en kwekers vanzelfsprekend is maar de bloemist niet weet!”
Vond je dit een goed artikel? Deel het!
Nina-Lotte van der Weijden
BloemenWeijden in Hoofddorp
Nadat Nina-Lotte haar opleiding Flower & Design aan het Wellantcollege had afgerond en werkervaring had opgedaan heeft zij de bloemenwinkel, waar zij in de weekenden al een bijbaan had, overgenomen.