Skip to content

Royal FloraHolland

Een veilingmeester aan het woord, Mark van Niel is al 25 jaar werkzaam bij Royal FloraHolland. Hij geeft een kijkje in zijn werkveld, de veranderingen in het vakgebied en waarom de Alstroemeria hem zo aanspreekt! 

Zou je jezelf willen voorstellen, inclusief je functie of rol, en dit kort beschrijven?

Ik ben Mark van Niel, 44 jaar oud en al 25 jaar werkzaam bij Royal FloraHolland. Sinds vier jaar ben ik werkzaam als veilingmeester, waarvan ik ruim drie jaar actief ben voor het veilen van de Alstroemeria. Sinds eind november 2022 zit ik samen met Amerik de Best op de landelijke klok waar de Alstroemeria geveild wordt.

Kun je wat meer delen over je achtergrond en hoe je betrokken bent geraakt bij dit vakgebied?

Heel vroeger is mijn opa tuinder geweest, de tuinbouw heeft mij altijd al aangetrokken. Ik ben dan ook via de Lagere land- en tuinbouwschool, naar de middelbare tuinbouwschool gegaan en daarna ben ik bij Royal FloraHolland aan de slag gegaan. Sindsdien ben ik werkzaam geweest als keurmeester, aanbodmanager en diverse commerciële functies binnen de bemiddeling van zowel planten als bloemen. En nu sinds vier jaar ben ik veilingmeester.

Waar ben je het trotst op wat de afgelopen periode is bereikt met Royal FloraHolland?

Het centraal veilen van de Alstroemeria op klok C06. Het was best een spannende tijd om te zien of alles goed ging en de kopers ons ook wisten te vinden. Gelukkig heeft dit goed uitgepakt!

Vertel in het kort hoe het op de veiling verloopt en wat de meeste veranderingen zijn in de afgelopen jaren?

Op de veiling zijn momenteel twee grote veranderingen gaande. Als eerste is het verdeelproces omgezet naar een orderpickproces waarin de Alstroemeria een voorloper was. Dit is met vallen en opstaan gegaan, maar het loopt nu goed. 

Verder zijn we steeds meer producten aan het omzetten naar centraal veilen, dit houdt in dat de producten van alle vestigingen samen nog op één klok geveild worden. Samen met de andere producten op C06 was de Alstroemeria hier óók een voorloper in.  Nu zijn de rozen aan de beurt om over te gaan naar centraal veilen. Kopers zijn hier erg blij mee, ze kunnen zich beter focussen op het inkoopproces. Binnenkort wordt ook Rijnsburg hierbij aangesloten.

Stel jij bent kweker: wat zou je dan anders doen dan de kwekers nu?

Ik vind dat de kwekers in de Alstroemeria productgroep zeer goed bezig zijn! Ik zou mij wel als kweker richten op het zwaardere assortiment en alle mogelijkheden van de klok volledig benutten zoals klokvoorverkoop, Clocknews en de Novelty’s.

Welke ontwikkelingen heb je gezien voor de productgroep Alstroemeria sinds je in dit vakgebied werkt?

Er is een heuse kwaliteitsslag gemaakt, kwekers richten zich meer op het zware segment dan op de retail.

Over vijf jaar interviewen we je weer: wat is er dan veranderd in de productgroep Alstroemeria?

Er komt dan meer handel vanuit het buitenland, het areaal in Nederland zal dan helaas gekrompen zijn.

Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?

De verrassing die de bloem geeft. Als je hem koopt zit deze nog in de knop en zie je net aan de kleur, hoe verder de bloem opent, hoe meer deze gaat spreken.

Wat weten de meeste mensen (bloemisten) volgens jou niet over de Alstroemeria?

Hoe breed en diep het assortiment is! Veelal kopen ze in via groothandel of lijnrijder en krijgen daardoor niet het complete assortiment te zien, een gemiste kans. 

Hoe zie jij de Alstroemeria het liefst terug?

Een mooie mono bos en dan het liefst gemengd zodat je er van kan genieten bij het open komen van de kleurenpracht.

Wat is je favoriete Alstroemeria soort?

De Alstroemeria Elegance spreekt mij altijd erg aan door zijn streepjes en groene puntjes. Maar ook niet te vergeten, de Florinca Tinto, dit blijft ook een mooi sprekend soort.

Vond je dit een goed artikel? Deel het!