Skip to content

Tesselaar Alstroemeria

Tesselaar Alstroemeria, het bedrijf van Rick en Karolien Tesselaar. Ze zijn in het vakgebied opgegroeid, hebben het bedrijf overgenomen van zijn vader en zo hebben zij al 25 jaar ervaring in het vakgebied. Trots zijn zij op hun vakgebied en alle diverse soorten die zij kweken. De favoriete Alstroemeria’s? Maracena & Rome, de ene diep donkerpaars en de ander diep roze!

Tip van Karolien: Zet een paar stengels op diverse hoogte in een klein vaasje! Dit is zo subtiel in huis en tovert je interieur echt om.

Tesselaar Alstroemeria

  • 10 hectare
  • 23 soorten

Wat maakt dit vakgebied voor jou zo bijzonder?

De uitdaging van het telen van een mooie bloem, het bieden van werkgelegenheid en het streven naar 0% negatieve impact op het milieu.

De Alstroemeria is zo'n verrassende bloem, dat is een feestje om elke dag mee te mogen werken.

Kan je een beschrijving van jouw rol geven en/of een schets van je betrokkenheid bij het proces?

Visionair zijn: de Alstroemeria de toekomst in helpen en ons bedrijf opschalen. Dat vraagt aandacht voor uitbreiding, verduurzaming, marketing e.d. Ook is er nog steeds grote betrokkenheid bij de teelt door de jarenlange kennis.

Welk gedeelte in het proces vind jij het leukst/uitdagend?

Het proces: met elkaar een donders mooi product opleveren. Als klanten tevreden zijn, zijn wij tevreden dat we dat voor elkaar hebben gekregen!

Waar ben je het meest trots op?

Team Tesselaar! Blije mensen die het gezellig hebben met elkaar terwijl ze onze bloemen gereed maken voor klanten, die daar weer blij van worden. Wat een tof beroep hebben we toch.

Wat is er in de afgelopen jaren veranderd of heeft de meeste impact gehad?

Het meest heftige van de laatste jaren was eerst de impact corona waar onze bloem heel gauw van herstelde. Nu zijn het de gasprijzen en de wegvallende vraag deze zomer. We zijn toch sterk afhankelijk van externe factoren waar we weinig grip op hebben.

Hoe ziet duurzaam kweken er bij jullie organisatie uit?

We berekenen al jaren onze footprint en zoeken constant naar oplossingen om te verduurzamen. Dit doen we door middel van:

  • We testen met het persen van meststoffen uit ons eigen plantafval.
  • We onderzoeken de mogelijkheden van volledig biologisch telen.
  • We hebben geïnvesteerd in led (4 hectare).
  • We nemen deel aan pilots van start-ups om minder energie/warmte te gebruiken.
  • We gebruiken hoezen die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic.

Stip aan de horizon: prachtige bloemen kweken zonder negatieve impact op natuur en milieu! 

Hoe ziet het proces van kweken of veredelen er volgens jou over 10 jaar uit?

Geconditioneerd telen, geen kassen meer maar een goed geïsoleerde omgeving waar je zelf warmte en hoeveelheid licht kan instellen. Hierdoor heb je jaarrond stabiele productie, kunnen processen gerobotiseerd worden, zelfs plukken. 

De Alstroemeria zelf wordt dé bloem die elke milieubewuste koper koopt. Over 10 jaar is er niemand die vraagt: de Alstroemeria, wat is dat? Nee men zegt: ja natuurlijk, die koop ik altijd!

Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?

Dat 1 steel zoveel knoppen heeft, dat ze haar ware schoonheid pas na een paar dagen laat zien en dat ze zo duurzaam geteeld kan worden.

Wat zou jij aan een bloemist over de Alstroemeria willen meegeven?

Kies bewust of je de Alstroemeria de verrassing laat zijn (in knop verkopen) of toon haar pracht al door hem na aankoop op warm water open te laten komen. Een open bloem betekent niet dat hij oud is, alstroemeria staat dan ook nog 1,5 week. Toon haar kleur, ik kan het niet vaak genoeg benoemen. Zet open vazen in je winkel zodat klanten zien: wow dat is een toffe bloem! Er valt zoveel rendement uit te halen voor de bloemist.

Welke ambities heb je voor de Alstroemeria?

Positionering. We hebben een wereld te winnen door onze bloem meer bekendheid te geven!

Contactgegevens Tesselaar

www.tesselaar-alstroemeria.nl

verkoop@tesselaarluttelgeest.nl

(+31) 6 3314 1561

Vond je dit een goed artikel? Deel het!