Skip to content

Royal FloraHolland

We interviewden Amerik de Best, al 38 jaar is hij werkzaam bij Royal FloraHolland. Sinds 2019 is hij veilingmeester van de Alstroemeria en vertelt over zijn ervaring.

Vertel eens iets over je achtergrond; hoe ben je in het vakgebied terecht gekomen? 

Ik werk al meer dan 38 jaar als medewerker bij Royal FloraHolland. Ik ben begonnen bij de avondaanvoer en daarna binnendienst medewerker Relatiebeheer. Vanaf 2003 ben ik als veilingmeester aan de slag gegaan op verschillende producten en sinds 2019 veilingmeester van de Alstroemeria. 

Waar ben je het trotst op wat de afgelopen periode is bereikt met Royal FloraHolland?

Dat de Alstroemeria als één van de eerste productgroepen binnen Landelijk Veilen is opgenomen.

Vertel in het kort hoe het op de veiling verloopt en wat de meeste veranderingen zijn in de afgelopen jaren (voor de Alstroemeria)?

De Alstroemeria’s worden in vier veilgroepen achter elkaar geveild. Te beginnen met de novelties/primeurs daarna Florinca, dan de grote Alstroemeria groep en als laatste de groep Alstroemeria met lengte 60 en kleiner.

Wat maakt deze sector voor jou zo bijzonder?

Het dagvers verhandelen van diverse snijbloemen is een unieke ervaring. Elke dag is er een nieuw aanbod dat binnen 24 uur wordt afgeleverd in heel de wereld.

Stel jij bent kweker: wat zou je dan anders doen dan de kwekers nu? 

Ik zou proberen meer onderscheidend te zijn in diverse onderwerpen zoals duurzaamheid en het zwaardere segment.

Welke ontwikkelingen heb je gezien voor de productgroep Alstroemeria sinds je in dit vakgebied werkt? 

De Alstroemeria gaat steeds meer naar het zwaardere segment voor de klok t.o.v. het retailsegment. Bij het Landelijk Veilen is de Alstroemeria als eerste productgroep aangesloten, net zoals bij het nieuwe logistieke verdelen. (orderpick)

Over 5 jaar interviewen we je weer: wat is er dan veranderd in de productgroep Alstroemeria? 

Ik denk dat de Alstroemeria steeds duurzamer gekweekt gaat worden en er meer aanvoer is vanuit de Afrikaanse landen dan uit Nederland. 

Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder? 

De veelzijdige kleuren waarin de Alstroemeria beschikbaar is en de lange houdbaarheid. Mijn twee favorieten soorten zijn Stephanie en Rumba.

Wat weten de meeste mensen (bloemisten) volgens jou niet over de Alstroemeria?

Dat de Alstroemeria in zoveel kleuren beschikbaar is en de houdbaarheid ook als de bloemen al open staan. De Alstroemeria mag ook bij bloemisten wat meer ‘in the picture’ staan. 

Hoe zie jij de Alstroemeria het liefst terug?

Het mooist vind ik de Alstroemeria in een grote monobos met verschillende kleuren!

Vond je dit een goed artikel? Deel het!