Royal FloraHolland
Maak kennis met Dirk van Vuurde, Commercieel Productmanager/Consultant bij Royal FloraHolland. Dirk heeft zich onder andere gespecialiseerd in de productgroepen Alstroemeria en Chrysant. We praten met hem over zijn rol binnen de promotiecommissie van de Alstroemeria en de veranderingen die hij heeft waargenomen in deze dynamische sector.
Wat is je rol binnen de promotiecommissie van de Alstroemeria?
Sinds begin dit jaar ben ik vanuit Royal FloraHolland betrokken bij de promotiecommissie Alstroemeria. Ik heb het stokje overgenomen van Gerard Gardien. Mijn belangrijkste rol is samen met de penningmeester de uitgaven van de promotiegelden te controleren en verzorgen. Ook organiseer ik jaarlijks de productdag voor de Alstroemeria.
Vertel eens iets over je achtergrond; hoe ben je in het vakgebied terecht gekomen?
Ik kom uit de Bollenstreek en hoorde verhalen van lijnrijders die met een vrachtwagen de hele week op pad waren om bloemen te verkopen aan bloemisten in Europa, de vrijheid en de wekelijkse commerciële uitdaging leek mij ook wel wat. Dus na de tuinbouwschool heb ik mijn rijbewijzen gehaald en heb ik tien jaar in onder andere Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg bloemen en planten verkocht. Na tien jaar wilde ik wat anders en ben ik bij de bloemenveiling terecht gekomen waar ik verschillende commerciële functies heb gehad.
Waar ben je het trotst op wat de afgelopen periode is bereikt met Royal FloraHolland?
Ik ben het meest trots op dat de productgroep Alstroemeria als één van de eerste grote productgroepen over gegaan is op Landelijk Veilen.
Ik kijk trots terug op de productbijeenkomst op de Floriade afgelopen jaar, met een zeer goede opkomst.
Dirk van Vuurde - Royal FloraHolland
Vertel in het kort hoe het op de veiling verloopt en wat de meeste veranderingen zijn in de afgelopen jaren (voor de Alstroemeria)?
Zoals gezegd is het Landelijk Veilen een grote verandering, maar ook was de productgroep Alstroemeria één van de eerste producten die over ging naar Orderpicken, de nieuwe manier van verdelen na de klok. Het is goed om te zien dat de FPC (FloraHolland Product Commissie) meedenkt en voorop wil lopen in de transitie die er laatste jaren bij Royal FloraHolland gaande is.
Duurzaamheid blijft een belangrijk onderwerp bij Royal FloraHolland, er wordt volop geïnvesteerd in energiebesparing en in zonnepanelen. Ook wordt er goed gekeken hoe eenmalige verpakkingen kunnen worden vervangen voor herbruikbare verpakkingen en wordt er stevig ingezet op gescheiden inzameling van het afval.
Waar ben je het trotst op wat de afgelopen periode is bereikt met de productgroep/promotiecommissie van de Every Alstroemeria?
Ik kijk trots terug op de productbijeenkomst op de Floriade afgelopen jaar, met een zeer goede opkomst. Het is altijd goed om te zien dat we met elkaar een interessant programma verzorgen en tegelijkertijd bij kunnen praten met vakgenoten en klanten.
Wat maakt deze sector voor jou zo bijzonder?
Wat het voor mij zo bijzonder maakt, is dat de sierteelt sector zo dynamisch en veerkrachtig is. De coronacrisis is een goed voorbeeld, de eerste weken waren dramatisch en de vooruitzichten waren zeer negatief, maar doordat de consumenten niet uiteten of op vakantie konden, maakte men het thuis gezellig (met bloemen en planten) en hierdoor werd het uiteindelijk een heel goed jaar voor de meeste kwekers. En ook met de energiecrisis zien we weer dat het negatieve wordt omgezet in iets positief. Door verduurzaming komt ook nu de sector er weer sterker uit.
Stel jij bent kweker: wat zou je dan anders doen dan de kwekers nu?
Ik kom veel bij kwekers en krijg dan regelmatig het idee dat op gebied van productie en afzet er niet echt een langetermijnstrategie is. Er worden grote meerjarige investeringen gedaan in techniek, maar op gebied van afzet en assortiment worden keuzes vaak gemaakt vanuit gewoonte en emotie. Ik denk dat hier nog heel veel te winnen is voor de sector.
Welke ontwikkelingen heb je gezien voor de productgroep Alstroemeria sinds je in dit vakgebied werkt?
Ik loop al heel wat jaren mee en heb de introductie van de Florinca groep van de zijlijn meegemaakt. Ik denk dat het een hele goede zet geweest is om deze groep apart in de markt te zetten. Mocht er ooit een nieuwe afwijkende Alstroemeria komen zou ik zeker aanraden om dit dan weer als nieuwe productgroep te positioneren.
Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?
Voor mij is de Alstroemeria een verrassende bloem waarvan je van tevoren niet altijd ziet wat er precies uit komt op de vaas qua kleur.