Skip to content

Kwekerij Melenhorst

Rick heeft Kwekerij Melenhorst van zijn ouders overgenomen. In dit interview neemt hij je mee in zijn vakgebied, het ondernemen en ambities. Zijn favoriete Alstroemeria: Virginia, de beste witte soort al jarenlang!

Kwekerij Melenhorst

  • 1 hectare
  • 4-5 soorten

Wat maakt dit vakgebied voor jou zo bijzonder?

Het groen! Dat je invloed hebt op iets wat bloeit, groeit en waar je mensen blij mee maakt. Er is niemand die zegt: jeetje zit jij in de bloemen? Nee, voor iedereen geldt een positieve associatie met ons product. 

Wat ik zo leuk vind aan de Alstroemeria is dat er nog een wereld te winnen is. De bloem is nog steeds zo onbekend, hoe duurzaam de bloem is weet nog lang niet iedereen. We kunnen qua afzet nog echt veel doen. Dat maakt deze bloem voor mij zo bijzonder.

Kan je een beschrijving van jouw rol geven en/of een schets van je betrokkenheid bij het proces?

Ik regel het meeste in de teelt, bijhouden van de klimaatcomputer etc. Al het kantoorwerk ligt ook bij mij: certificering, boekhouding, personeelsadministratie. Mijn broer Niels doet aansturen van de medewerkers en is de technische man.

Welk gedeelte in het proces vind jij het leukst/uitdagend?

Het ondernemen, wat gebeurt er in je omgeving, hoe ga je daarmee om, een mooi product maken en je boterham hiermee verdienen.

Waar ben je het meest trots op?

Het stabiele team waarmee we dagelijks de processen goed doorlopen en daardoor mooie producten leveren.

Hoe ziet duurzaam kweken er bij jullie organisatie uit?

Zuinig omgaan met energie. Biologische bestrijding als het kan, chemische bestrijding als het moet maar het liefst zo min mogelijk natuurlijk.

Daarnaast denk ik dat er qua belading van karren wel e.e.a. gaat veranderen, sterker nog ik zou graag willen dat dat snel gebeurt!  Als de bloemen iets korter zijn (70 cm) kunnen we een extra laag op een kar vervoeren, dan heb je het al gauw over 6000 stelen extra per kar. We moeten zorgen dat we geen lucht vervoeren maar volle karren, daar gaat duurzaamheid wat mij betreft ook over.

Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?

Hij stelt nooit teleur, komt altijd open en staat lang.

Hoe zie jij de Alstroemeria het liefst terug?

Eigenlijk is alles wel mooi maar, ik verbaas me toch telkens hoe een paar stelen in smalle vaas al zo’n tof effect geven.

Wat weten de meeste mensen (bloemisten) niet van de Alstroemeria volgens jou?

Dat de bloem zo duurzaam is, een echte bloem van de toekomst! Een vaste plant die constant stelen geeft.

Wat zou jij aan een bloemist over de Alstroemeria willen meegeven?

Hij staat zo enorm lang, laat hem dus lekker alvast wat open komen zodat hij minder statig staat in het boeket. Koop altijd een Alstroemeria: een duurzame bloem die zekerheid geeft!

Welke ambities heb je voor de Alstroemeria?

In de veredeling ben je nooit klaar in elke kleur een Alstroemeria die alle positieve eigenschappen heeft. Sterk, resistent voor virus, bodemtemperatuur tolerant met een goede productie.

Contactgegevens Kwekerij Melenhorst

Vond je dit een goed artikel? Deel het!