Skip to content

Könst Alstroemeria

Stef heeft afwisselende functie bij Könst Alstroemeria en is hij betrokken bij de verschillende momenten in het proces. Heb je een vraag over de Alstroemeria? Dan wilt Stef deze graag beantwoorden! Zijn persoonlijke favoriet is de Florinca White Pearls.

Könst Alstroemeria

  • Nog geen 0,5 hectare
  • 100 soorten

Hoe ben je in het vakgebied terecht gekomen?

Als scholier heb ik een aantal jaar in de weekenden en vakanties meegeholpen op de opkweek en showroom. Na het afbreken van mijn studie (niet tuinbouw gerelateerd) ben ik fulltime aan de slag gegaan in de opkweek. 

In de loop der jaren doorgegroeid naar een breed takenpakket met onder andere verkoop, marketing, IT en productieplanning. Hierdoor ben ik betrokken bij veel verschillende momenten in het “leven” van een soort.

Wat maakt dit vakgebied voor jou zo bijzonder?

Hoeveel verschillende onderdelen in de keten met elkaar samenwerken om uiteindelijk een bosje bloemen op tafel te krijgen. Van toeleveranciers van techniek, grond, potten etc. tot aan de logistiek en handel.

Kan je een beschrijving van jouw rol geven en/of een schets van je betrokkenheid bij het proces?

  • Het beoordelen van de nieuwe selecties (nieuwe soorten)
  • Helpen met het bijsturen van de productieplanning
  • Verkoop aan kwekers in o.a. Duitsland, België en Spanje
  • Marketing (fotografie, ontwikkeling drukwerk, online marketing, organiseren beurzen).

Waar ben je het meest trots op?

Hoe ver onze producten over de wereld verspreiden. Onze bloemen (en planten) zijn tot in de verre uithoeken van de wereld verspreid.

Wat is er in de afgelopen jaren veranderd of heeft de meeste impact gehad?

Er is een hoop gebeurd de laatste jaren. Met corona zagen we internationaal dat de Alstroemeria plotseling werd gezien als potentieel duurzaam alternatief voor andere bloemen.

Hoe ziet het proces van kweken of veredelen er volgens jou over 10 jaar uit?

Het proces van veredelen zal in de komende jaren niet veel veranderen. Misschien dat er met merkertechnologie iets doelgerichter kan worden veredeld. Maar het fundamentele proces van kruisen zal nog steeds plaatsvinden.

Wat je wel ziet, bijvoorbeeld met de komst van de Florinca types, is dat speciale vormen van Alstroemeria steeds meer aandacht krijgen. Deze soorten zullen steeds meer een aanvullende plek krijgen binnen het Alstroemeria assortiment.

Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?

Het relatieve gemak van produceren, en het lange vaasleven.

Wat zou jij aan een bloemist over de Alstroemeria willen meegeven?

Laat een rijpe bloem zien naast het rauwe product in de schappen, om te laten zien hoe de bloem open komt.

Wat is je favoriete Alstroemeria en waarom?

White Pearls. Fijne bloempjes opgestapeld op de bloemsteeltjes, extreem lang vaasleven. Een van ons best gewaardeerde soorten!

Hoe zie jij de Alstroemeria het liefst terug?

Het mooiste vind ik Alstroemeria in een grote mono bos. Met de grote bloemkronen heb je niet veel takken nodig voor een goed gevulde vaas.

Welke ambities heb je voor de Alstroemeria?

Ik hoop dat in de toekomst de spider en dubbelbloemige varianten in populariteit groeien. En met het duurzame karakter van Alstroemeria hoop ik dat het een sterke positie in de markt kan behouden in de komende jaren.

Contactgegevens Könst Alstroemeria

www.alstroemeria.com

konst@alstroemeria.com

+31 (0)172 539 925

Vond je dit een goed artikel? Deel het!