Interview Hemelse Bloemen Delft
Roos van Dijk verhuisde vanuit de polder naar Delft om bloemist te worden. Ze werd verliefd op het vak en op deze mooie historische stad. Na lang dromen over een eigen bloemenwinkel nam ze uiteindelijk het besluit om het waar te maken. De bloemenzaak van een oude werkgever kwam op haar pad en in de zomer van 2022 toverde ze de zaak om naar een nieuwe bloemenwinkel, genaamd ‘Hemelse Bloemen Delft’.
Hoe vind je het om een eigen bloemenwinkel te hebben?
Hemelse Bloemen zit buiten het centrum van Delft. Toen ik net begon met de winkel vond ik dat wel spannend, want hoe ga je nieuwe klanten aantrekken als ze niet gewoon voorbij lopen? Inmiddels heb ik hierin mijn weg gevonden. Ik heb wekelijks een actie die ik via verschillende kanalen promoot en ik verstuur een nieuwsbrief. Ik merk dat ik steeds meer zichtbaar ben en er komen meer en meer mensen naar de winkel. Hiernaast had ik ook het voordeel dat ik met een basis startte, ik erfde natuurlijk een deel van het klantenbestand van de vorige eigenaar.
Welk segment bedient jouw bloemenwinkel?
Als bloemenwinkel probeer ik er te zijn voor elke portemonnee. Zo bied ik altijd een voordelig ‘meepakkertje’ aan en heb ik diverse bloemstukken staan voor uiteenlopende prijzen. De potten en vazen zijn wat exclusiever, daarmee spreek ik een hoger segment aan.
Naast de klanten die de winkel bezoeken, bedien ik ook voor ongeveer de helft van de tijd bedrijven, zoals de Gemeente Delft, Museum Prinsenhof Delft en Technische Universiteit Delft (TU). Enkele zakelijke klanten hebben een doorlopend abonnement, voor hen maak ik dan dagelijks of wekelijks mooie boeketten en bloemstukken voor op de balie van de receptie. Voor speciale (feest)dagen en evenementen maak ik ook werk, denk bijvoorbeeld aan de kransen voor de dodenherdenking.
Wat maakt het vak voor jou zo leuk?
Ik ben meer dan alleen bloemist, ik ben ondernemer! Het samenwerken met lokale ondernemers vind ik het allerleukst. De bakker van om de hoek koopt bloemen bij mij en ik koop weer een broodje bij hem. Hetzelfde geldt voor kledingwinkels en restaurants die ik bezoek en die bij mij weer een bloemenabonnement hebben afgenomen. Het onderlinge contact en de relatie die je met elkaar hebt, maakt het ondernemen voor mij zo leuk. Relaties zijn verre van zakelijk, het is juist heel persoonlijk! We steunen elkaar en dat creëert saamhorigheid in deze mooie historische stad.
Hoe ziet jouw bloemenassortiment eruit?
Ik houd zelf heel veel van veldbloemen, dus die zijn sowieso terug te zien in mijn winkel assortiment. Wat ik ook belangrijk vind, is dat het assortiment met de seizoenen mee verandert. Ik gebruik dus zoveel mogelijk seizoensbloemen en koop waar het kan, bloemen die in Nederland gekweekt zijn. Ik heb liefde voor de sector en wil de Nederlandse kwekers daarom zo veel als mogelijk ondersteunen.
Voor speciale opdrachten, met een ruim budget, wil ik nog weleens bloemen inkopen die in het buitenland zijn gekweekt.
Welke bloemen komen altijd terug in het assortiment?
In Delft kan je natuurlijk niet zonder Delfts Blauw. Daarom zijn de Delphiniums altijd onderdeel van mijn assortiment. Om mijn werk een mooie natuurlijke uitstraling te geven heb ik altijd wel iets van tak- en grassoorten in de winkel. Rozen vind je ook altijd terug en verder heb ik het liefst bloemen staan die nog open moeten komen. Denk aan de Iris, een Lelie of de Alstroemeria. Dit zijn bloemen die een boeket doen transformeren en de klanten verrassen.
Daarnaast heb ik ook een ruim aanbod aan zijde bloemen.Terwijl ik eerder altijd zei: “ik ga nooit zijde bloemen verkopen, ik verkoop alleen échte bloemen”. Daar ben ik toch van teruggekomen. Als ondernemer kijk je ook heel zakelijk naar je aanbod, omzet en de vraag van de klant. De vraag naar zijdebloemen bleef groeien, hierdoor heb ik uiteindelijk toch besloten zijde bloemen te gaan verkopen, dan wel van het merk Sil-ka, want die hebben naar mijn mening de mooiste kwaliteit.
Wat is jouw favoriete boeket?
Mijn favoriete boeket is een verrassingsboeket. Om een echt goed verrassingsboeket samen te stellen, maak ik gebruik van bloemen die nog niet open zijn gekomen, denk aan de Tulpen, Irissen, Alstroemeria, Ranonkel en de Lelie. Ik koop de bloemen in en schik ze in een boeket als ze nog in de knop zitten. Het lijkt dus op een veldboeket, alleen worden er minder of geen tonende bloemen gebruikt in een verrassingsboeket. De boeketten in de winkel zien er dan nog niet altijd zo fleurig uit, hierdoor verkopen deze boeketten zichzelf wat minder in vergelijking tot de meer tonende boeketten met open bloemen. Klanten probeer ik bij het kopen van een verrassingsboeket te overtuigen. Persoonlijk vind ik dat juist wel leuk en hoop dat men, eenmaal overtuigd, de volgende keer terugkomt voor eenzelfde soort boeket omdat ze zo positief verrast waren.
Een andere favoriet van mij is het eetbare boeket. In de zomer kopen wij bij een lokale kweker eetbare bloemen in en maken hiervan boeketjes voor op de tafels van lokale restaurants. Deze boeketjes bestaan onder meer uit de Goudsbloem, de Dahlia, de Afrikaantjes en Dille.
Wat maakt een boeket een goed boeket volgens jou?
Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen thuiskomen met een prachtig gebonden boeket en er dan achter komen dat ze niet de juiste vaas hebben voor het boeket? Het boeket wordt bijvoorbeeld in een cilindervormige vaas met een wijde hals gezet en valt vervolgens helemaal uit elkaar. Voor mij is een boeket dus pas écht goed als deze dus ook goed gebonden is. Tijdens mijn opleiding voor bloemist werd mij geleerd om korenschoof te schikken. Toen ik ging werken, was dit één van de eerste dingen die ik gelijk moest afleren. Nu prik ik de bloemen op een basis van groen, waardoor het boeket uiteindelijk heel mooi uiteenvalt en toch goed blijft staan.
Ik zie de Alstroemeria als een soort vaste betrouwbare speler die er altijd is.
Wat vind je de mooiste eigenschap van de Alstroemeria en hoe gebruik je de Alstroemeria?
De mooiste eigenschap van de Alstroemeria is het verrassingseffect én dat de bloem heel sterk is. Daarbij komt dat de bloem in heel veel kleuren beschikbaar is. In mijn assortiment heb ik vaak geel, knalroze, zachtroze en zalmroze. Rood en wit heb ik eigenlijk alleen in de winter- en kerstperiode.
Ik zie de Alstroemeria als een soort vaste betrouwbare speler die er altijd is. Ik gebruik de Alstroemeria dan ook vaak voor uiteenlopende stukken, van plukboeketten tot tafelboeketjes in kleine vaasjes. Omdat de Alstroemeria zo’n lang vaasleven heeft, gebruik ik de bloem dus erg graag voor abonnementen voor bedrijven. Voor organisaties is het fijn dat de bloemen wat langer kunnen staan, minimaal twee weken.