De Alstroemeria: ideaal voor rouwarrangementen
Bloemen hebben een hoge energetische waarde en horen daarom bij emoties. Onze diepste emoties zijn blijdschap
De Alstroemeria is een vaste plant die het hele jaar bloemen geeft. Zolang de plant niet vervangen wordt, zal deze blijven produceren. Soms wel jarenlang!
De ene kweker zal een gewas eerder vervangen dan de andere. Van een jong gewas pluk je vaak bloemen van een zwaardere kwaliteit dan van een ouder gewas. Een teler die zich op het hogere segment richt, zal daardoor eerder zijn gewas vervangen. Een teler die zich meer richt op het retail-segment kan het zich veroorloven om langer met zijn gewas te doen.
Gemiddeld genomen wordt het Alstroemeria-gewas eens per vier á vijf jaar vervangen. Best wel duurzaam! Soms moet het vanwege teeltproblemen toch eerder vervangen worden, maar andere keren gaat het jarenlang teelt- en omzettechnisch zo goed dat een gewas meer dan tien jaar mee kan. De meeste kwekers vervangen ieder jaar de minst renderende gewassen voor fris nieuw gewas.
Als het gewas leeggehaald is, kunnen we weer opbouwen. Grondkwekers zullen de grond weer netjes klaar maken voor de nieuwe aanplant. Substraatkwekers zullen het substraatsysteem weer vullen met verse kokossubstraat. Druppel- en koelslangen worden weer teruggeplaatst.
Dan is het feest: de nieuwe Alstroemeria planten worden geleverd door de veredelaar en kunnen geplant worden! De planten krijgen water en we laten de verwarmingsbuizen zakken. In de daarop volgende weken wordt al het gaas weer netjes terug geplaatst, zodat de nieuwe bloemen ook weer mooi recht omhoog groeien.
Nu komt het moeilijkste: wachten tot de eerste Alstroemeria’s geplukt kunnen worden. Afhankelijk van de week van aanplant en het ras duurt het acht tot veertien weken voor het zover is. Normaal gesproken wordt Alstroemeria aangeplant tussen week 1 en week 20. We noemen dat “met het licht mee planten”. In deze periode worden de dagen langer, een gewas zal dan makkelijker weg groeien.
Bloemen hebben een hoge energetische waarde en horen daarom bij emoties. Onze diepste emoties zijn blijdschap
Recent hebben we een enquête uitgevoerd onder 47 bloemisten om te onderzoeken hoe duurzaamheid wordt ervaren
Bloemen hebben een hoge energetische waarde en horen daarom bij emoties. Onze diepste emoties zijn blijdschap en verdriet. Voor bloemisten is het leveren van bloemwerk
Recent hebben we een enquête uitgevoerd onder 47 bloemisten om te onderzoeken hoe duurzaamheid wordt ervaren binnen de snijbloemensector. De vragen richtten zich op duurzaamheid
We houden je elk kwartaal op de hoogte over de Alstroemeria.