Kwekerij Hoogenboom Alstroemeria
Na een jaar de opleiding bloemist te hebben gevolgd kwam Anouk erachter dat haar hart toch echt bij de tuinbouw lag. Ze stapte over van opleiding en ontdekte door verschillende stages dat snijbloemen haar favoriete werkgebied was. Na haar studie ging ze dan ook direct aan de slag bij de kwekerij van haar vader en oom.
Kwekerij Hoogenboom Alstroemeria
- 3 hectare
- 6 soorten
Vertel eens iets over je achtergrond; hoe ben je in het vakgebied terecht gekomen?
Ik ben opgegroeid in de bloemen, ik hielp altijd al mee op de zaterdag en in de vakanties. Na mijn studie ben ik dan ook thuis aan het werk gegaan dat is nu zo’n vier jaar geleden.
Wat maakt dit vakgebied voor jou zo bijzonder?
Het bezig zijn met de bloemen, lekker door werken en lichamelijk bezig zijn.
Kun je een beschrijving van jouw rol of functie geven en/of een schets van je betrokkenheid bij het proces?
Ik ben betrokken bij het verwerkingsproces in de schuur en zorg ervoor dat alles soepel verloopt. Zo zorg ik ervoor dat alles klaar staat voor de veiling, verstuur elke ochtend de prijzen naar klanten en maak de bestellingen klaar voor onze klanten.
We hopen dat er meer virus resistente soorten komen en soorten die met lagere temperaturen geteeld kunnen worden. Zo hoeven we minder te spuiten en te belichten in de kas, wat ervoor zorgt dat het telen van de Alstroemeria nog duurzamer wordt.
Anouk Hoogenboom
Welk gedeelte in het proces vind jij het leukst/uitdagend?
Het leukste vind ik de verkoop en het veiling klaar maken. In contact zijn met de kopers en samen tot een goede prijs komen.
Waar ben je het trotst op?
Dat we een familiebedrijf zijn. We doen het allemaal met elkaar en dat vind ik best bijzonder.
Wat is er in de afgelopen jaren veranderd of heeft de meeste impact gehad?
We hebben een bosmachine met röntgencamera. De machine bost op drie kwaliteiten, de röntgencamera sorteert de bloemen op gewicht, aantal bloemknoppen en de kromming van de tak. Zo krijgen we mooie uniformen bossen en hopen we op constante kwaliteit.
Hoe ziet duurzaam kweken er bij jullie organisatie uit?
Dat we van Son-T lampen naar 100% lederlichting zijn gegaan. We zijn sinds ongeveer 1 jaar over op 100% ledverlichting. Dat zorgt ervoor dat we minder energie verbruiken.
Hoe ziet het proces van kweken of veredelen er volgens jou over 10 jaar uit?
We hopen klimaatneutraal te kunnen telen en verpakken van onze bloemen.
Wat maakt de Alstroemeria volgens jou zo bijzonder?
De bloem komt tot leven op de vaas, er gebeurt wat. Als je een bos Alstroemeria ’s in huis hebt staan ziet deze er elke dag anders uit.
Wat zou jij aan een bloemist over de Alstroemeria willen meegeven?
De Alstroemeria is een sterke bloem. Ook al is de knop gesprongen, de bloem kan dan nog een ruime tijd mee.
Wat is je favoriete Alstroemeria en waarom?
White Pearls! Wij zijn de enige kweker met deze soort van de Florinca. Met een paar takken heb je al genoeg voor een volle vaas en deze staan zeker 14 dagen.
Hoe zie jij de Alstroemeria het liefst terug?
Monobos, pluk boekt of een klassiek boeket, het maakt niet uit. Een Alstroemeria is altijd goed, voor elk boeket en elk moment.
Wat weten de meeste mensen (bloemisten) niet van de Alstroemeria volgens jou?
De Alstroemeria is verwant van de Amaryllis en is al ontdekt in 1800 door Cas Alstroemer.
Welke ambities heb je voor de Alstroemeria?
We hopen in de toekomst dat er meer virus resistente soorten komen en soorten die met lagere temperaturen geteeld kunnen worden. Zo hoeven we minder te spuiten en te belichten in de kas, wat ervoor zorgt dat het telen van de Alstroemeria nog duurzamer wordt.