Skip to content

 Fa. A. Vreugendhil

Sinds 2004 is Arend Vreugdenhil mede-eigenaar van het familiebedrijf. Als kind groeide hij al op in het vakgebied en maakte hij elk stukje van het kweekproces mee waar hij zich nog steeds elke dag met plezier voor inzet. Arend is samen met zijn broer Kees de vierde generatie in het bedrijf. 

Fa. A. Vreugendhil

  • 2,3 hectare
  • 12 soorten Alstroemeria

Hoe ben jij op dit moment betrokken bij het kweekproces?

Ik stuur ons personeel aan en zet me in voor het klimaat en gewasbescherming. Voor mij is het belangrijk om onderdeel van het team te zijn, aanwezig zijn is al voldoende om met elkaar elke dag het beste resultaat neer te zetten.

 

We hebben twee mensen aan het werk die moeilijker meekomen in de maatschappij. Ik vind het heel fijn dat we als team betekenisvol voor hen kunnen zijn.De maatschappelijke betrokkenheid is een intitiatief dat van ons als eigenaren komt, maar we moeten de begeleiding van de mensen wel als team doen. Ik vind het heel fijn dat we dat met elkaar realiseren.

Waar ben je het meest trots op?

Dat we in de afgelopen jaren een modern bedrijf met goede medewerkers hebben neergezet. We zijn klaar voor de toekomst op energiegebied. We hebben dubbele schermen, volledige ledverlichting en ontvochtigers. Het is ons gelukt om onze teelt volledig op substraat te doen, daar ben ik zeker trots op. In onze grond heb je meer last van aaltjes, dat ben je met substraatteelt kwijt. Het betekent echter wel dat de juiste mix van water en meststoffen belangrijker is, het substraat heeft niet de buffer die natuurlijke grond wel heeft. Een ander voordeel is dat we het gegeven water nog makkelijker op kunnen vangen en hergebruiken. Erg circulair dus. We hoeven niet te stomen bij verwisseling van gewas, dat scheelt ook weer energie.

Wij zitten bij Rainlevelr: dat betekent dat we samenwerken met het waterschap om je waterbassin aan te passen qua niveau zodat de regen die valt beter opgevangen kan worden. Hierdoor helpen we Nederland om de voeten droog te houden.

We hebben geïnvesteerd in LED belichting en er voor gekozen om onze LED belichting d.m.v. een hijsinstallatie zo dicht mogelijk boven de plant te hangen. Dit resulteert in een zo hoog mogelijk lichtniveau voor de plant met zo min mogelijk energiegebruik.
Isabella van Daalen - Kwekerij de Hazekamp

Wat is er in de afgelopen jaren veranderd of heeft de meeste impact gehad?

 

De afgelopen jaren is de grootste verandering de inzet van led en substraatteelt. Recent zijn het de hoge energiekosten, die uitdagingen met zich mee brengen.

Hoe ziet duurzaam kweken er bij jullie organisatie uit?

 

Geïntegreerde gewasbescherming, zo maximaal mogelijk. Het liefst doen we alles biologisch maar af en toe heb je last van beestjes die je niet onder controle krijgt met biologie. Hoe graag consumenten ook biologisch willen, we moeten af en toe chemisch ingrijpen om te zorgen dat we goede bloemen leveren.

Wij hebben in de kas twee schermen waardoor we de warmte beter binnen houden. Hierdoor is er meer vocht in de kas, daarvoor hebben we drygairs. Met een drygair ontvochtig je de kaslucht, de restwarmte die daarbij vrijkomt gebruik je ook weer in de kas evenals het water wat je onttrekt aan de lucht. Het is eigenlijk een omgekeerde koelkast. Het kost 12 kilowatt per uur, maar daarvoor ontvang je 3 kuub warmte en ontvochtigd je 45 liter water per uur per apparaat. Een heel slim systeem dus, wat de nodige investering heeft gevraagd maar wel maakt dat we goed verduurzamen.

Wat zou jij aan een bloemist over de Alstroemeria willen meegeven?

 

Laat de kleur tonende knoppen zien, die verrassen de klant als zij eenmaal open gaan. Vertel je klanten dat een gesprongen knop prima kan en de Alstroemeria dan nog een lang leven heeft!

Hoe zie jij de Alstroemeria het liefst terug?

 

Alles is mogelijk met de Alstroemeria! Of het nu enkele stelen zijn of een klassiek- of veldboeket, de Alstroemeria komt in elk arrangement zijn belofte na.

Vond je dit een goed artikel? Deel het!