Skip to content

Interview Bloemgoed 2.0

In Alkmaar zijn we langs geweest bij Jan Pieter Hartog, hij is al vijf jaar de trotse eigenaar van de bloemenwinkel Bloemgoed 2.0. 

Wat vind jij belangrijk aan jouw bloemenwinkel?

“Bloemen vind ik het allerbelangrijkste en de keuze werd snel bepaald na sluiting van mijn eerste winkel in de binnenstad van Alkmaar. Toen ik vijf jaar geleden deze winkel opende wilde ik echt een uitstraling hebben van een bloemenwinkel en niet een winkel met allerlei kussentjes erbij, kaarsen en servetten. Ik vond het heel belangrijk dat als klanten binnenkwamen dat zij meteen de bloemenpresentatie zagen en dachten ‘wauw dit is een échte bloemenwinkel’. Om die reden heb ik in het midden van de winkel een soort grote bloemenweide gecreëerd. Op deze manier zet ik duidelijk de bloemen in mijn winkel centraal. Klanten kunnen hier omheen lopen, alles bekijken en de bloemen zelf pakken.” 

Wat maakt je winkel uniek?

“Zoals ik eerder al aangaf, vind ik het belangrijk dat wij een echte bloemenwinkel zijn. Dat is ook hetgeen dat ons uniek maakt. Zo is onze toonbank tegelijkertijd ook een bindtafel. Vanaf hier kunnen we naar buiten kijken en klanten bij binnenkomst gelijk welkom heten. Ik vind het vooral in deze tijd heel belangrijk om contact te hebben met klanten, dat zij zich prettig en welkom voelen in de winkel. Mensen zijn op zoek naar contact, in een tijd dat veel zaken digitaal en onpersoonlijker verlopen. Het contact met klanten kan al zitten in een klein gebaar, even met de klant meelopen naar de deur en deze eventueel voor ze open houden.”

De bloemenwinkel van Jan Pieter Hartog in Alkmaar.

Beschouw jij supermarkten als concurrenten?

“Tsja, supermarkten verkopen ook bossen bloemen maar ik zie het zelf niet als een concurrent. Sterker nog wij met Bloemgoed 2.0 bewust tegenover een supermarkt gaan zitten. Ik zie het als een klantentrekker. We hebben onze winkel erop ingericht dat klanten met een winkelkarretje door de winkel kunnen lopen. Daarnaast zit de kwaliteit van ons assortiment (zit) behoorlijk boven het bloemenaanbod van supermarkten.”

Van de Alstroemeria is de Charmelia, die met die kleine bloemetjes mijn favoriet!

Wat is jouw favoriete bloemsoort?

De Strelitzia en de Gloriosa zijn mijn favoriet. Van de Alstroemeria is de Charmelia, die met die kleine bloemetjes mijn favoriet. Ik heb veel verschillende soorten bloemen in mijn assortiment opgenomen. Dat is ook onze strategie, we kopen in per 10 takken en niet fusten vol. We willen graag elke dag, 7 dagen per week een breed assortiment bieden. In de bloemenpresentatie staan gemiddeld 100 soorten bloemen, dat is ook wat de klanten heel mooi vinden in de winkel.”  

Jan Pieter Hartog samen met zijn werkneemster Annelies

Welke bloemen worden het meest verkocht?

Heel veel mensen kiezen voor een boeket dat al klaar staat. Het voordeel is dat het de klant en onszelf minder tijd kost en ik denk dat 90% van de bloemen sneller als boeket de deur uit gaan dan een door de klant zelf samengesteld boeket.”  

Welke bloemen zitten altijd in je assortiment?

“We hebben altijd Gerbera’s, meestal de grote variant. Ook hebben we altijd rozen op voorraad en uitsluitend van Nederlandse kwekers en Alstroemeria’s, die vormen echt de basis van ons assortiment. De klanten reageren altijd erg positief op de Alstroemeria’s, omdat het vaak een verrassing is wat er uit de knop komt, welke kleur het is en hoe lang de bloem staat.”

Jan Pieter Hartog en het assortiment van bloemen

Wat maakt een boeket bloemen een (bloem)goed boeket?

“Een goed boeket betekent voor mij heel kleurrijk en met veel aparte of verschillende bloemen die goed gepositioneerd in het boeket staan en je als het ware aankijken. Wij hebben in ons assortiment daarom veel losse soorten bloemen opgenomen.”

Voor welke momenten creëer jij het liefst boeketten?

Ik vind het heel mooi om een rouwstuk voor een klant te mogen maken. Ik vind het vooral fijn als die persoon zijn of haar verhaal over de overledene kan delen en we dit verhaal terug kunnen laten komen in het stuk. Het is echt maatwerk en dat maakt het heel erg persoonlijk. Je krijgt veel waardering voor je werk.”

Het maken van boeketten

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie eigenlijk gewoon uit het dagelijks leven en door veel om mij heen te kijken. Denk aan winkels, mode en het bezoeken van evenementen of het lezen vakbladen zoals Bloem en Blad.”

Heb je tips voor andere bloemisten?

“Ik wil andere bloemisten helpen herinneren dat het heel erg belangrijk is dat ze de klant centraal blijven stellen. Dat zij zich welkom voelen en altijd begroet worden. Een andere tip is om veel boeketten van tevoren samen te stellen en klaar te maken voor verkoop, zo kun je gemakkelijk en snel de kosten doorberekenen.”

Vond je dit een goed artikel? Deel het!